Omfattende beltekontroll 185 busspassasjerer ble kontrollert på E6

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Statens vegvesen gjennomfører denne uken kontroller av beltebruken i busser over hele landet. Mandag var Statens Vegevesen på plass på Støkken kontrollstasjon på E6 mellom Ås og Vestby.

- Tolv busser med totalt 185 passasjerer ble kontrollert. Seks av disse fikk gebyr og det var èn med fritak fra beltebruk, sier Jens Mikkel Ørseng til Amta.

Statens Vegvesen kontollerte også fire busser i en annen bussklasse der det ble informert om bruk av belte i buss.

Bussklassene

Statens vegvesen skiller mellom tre klasser som definerer hvor påbud om belte eksisterer.

1.Bybusser. Her er det ikke et krav med monterte belter. Disse bussene skal være tilgjengelige for korte turer i lave hastigheter, dvs. innenfor tettbebygde og bynære strøk. Man kan altså operere i en fart på 50–60 km/

2.Busser man ofte finner i distriktene. Disse har både godkjente sitte- og ståplasser, men det er påbud om belter på sitteplassene. Statens vegvesen oppfordrer alle passasjerer til å finne et sete

3.Ekspressbusser. Uten ståplasser, kun sitteplasser. Der skal alle ha mulighet til å sikre seg

Stadig flere husker beltet

Under fjorårets kampanjeuker kontrollerte Statens vegvesen 1087 busser med totalt 18 782 passasjerer over hele landet. 705 passasjerer satt usikret. Andelen som bruker belte i buss og som er klar over at det er påbudt å bruke belte i buss, øker. Flere har i tillegg forstått at ikke å bruke belte utgjør er sikkerhetsrisiko.

- Dette er en positiv utvikling, men vi har fortsatt en veg å gå. Folk er flinke til å bruke belte i bil og vi ønsker at de skal ta med seg den gode vanen når de kjører buss. Mer informasjon, kontroller og muligheten for gebyr bidrar til å øke beltebruken, sier Henden. 

NHO Transport, Norsk Transportarbeiderforbund og Yrkestrafikkforbundet er samarbeidspartnere til kampanjen.

Artikkeltags