Oslo kommune nekter Enebakk-selskap å hente søppel

Oslo  20161114.
Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjons tjenester har har den nye leverandøren hatt store problemer med å få hentet avfallet . Det var den 3. oktober at Oslo fikk nye søppeltømmere fra selskapet Veireno.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Oslo 20161114. Etter at Oslo fikk ny leverandør av renovasjons tjenester har har den nye leverandøren hatt store problemer med å få hentet avfallet . Det var den 3. oktober at Oslo fikk nye søppeltømmere fra selskapet Veireno. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Oslo kommune tar over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning. Kommunen har fremforhandlet en avtale med Veireno om virksomhetsoverdragelse. Og Veireno vil trolig melde oppbud mandag.

DEL

OSLO/ENEBAKK: Søndag hasteinnkalte Oslo kommune til pressekonferanse for å orientere om søppelinnsamlingen i Oslo, men ville ikke si hva som skulle kunngjøres.

Etter at byrådet i Oslo innkalte til pressekonferanse om søppelsituasjonen, har avfallsselskapet Veireno fra Enebakk fjernet sine nettsider.

– Noe har skjedd. Det er garantert verdt å komme, var alt kilder i byrådet ville si før pressekonferansen der både byrådslederRaymond Johansen (Ap), byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) og konstituert direktør Arild Sundberg i Renovasjonsetaten skal være til stede.

Og ja, noe har skjedd. Det fikk vi vite på pressekonferansen. Der melder kommunen at de tar over søppelhåndteringen med umiddelbar virkning.

Veireno-sjefen beklager avfallsrotet i Oslo

– Samfunnskritisk

– Avfallsinnsamlingen er samfunnskritisk. Selv et kortvarig opphold i innsamlingen vil få alvorlige konsekvenser. Kommunen har fortløpende fulgt opp mangler ved avfallsinnhentingen, inkludert brudd på arbeidsmiljøloven, med krav om retting og med dagmulkt, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Byrådet i Oslo kommune opplyser at Veireno denne uken har opplyst at selskapet som følge av tap av penger på kontrakten, har økonomiske problemer, og at selskapet allerede fra mandag ikke ville klare å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.

For å unngå en umiddelbar stans i innsamling av husholdningsavfall, ser byrådet det derfor som nødvendig at Oslo kommune tar over avfallsinnsamlingen i Oslo.

Tårnet seg opp

Søppelet har tårnet seg opp siden Veireno tok over avfallshåndteringen i oktober i fjor, og på tre måneder kom det inn over 30.000 klager fra frustrerte osloborgere. Nylig ble selskapet anmeldt til politiet av Arbeidstilsynet for grove brudd på en rekke arbeidstidsbestemmelser.

I januar måtte lederen for Renovasjonsetaten i Oslo kommune Pål Sommernes gå av etter press fra miljø- og samferdselsbyråden.

– Gjenopprette tilliten

Rødt-leder Bjørnar Moxness varslet i januar mistillitsforslag mot Lan Marie Berg dersom ikke kontrakten med Veireno oppheves.

– Vårt krav er at selskapet skal ut. Dersom det er dette som nå skjer, vil det bidra til å gjenopprette tilliten til Berg, sier han til NTB.

Dagsavisen skrev før helgen at mange oslopolitikere er urolige for hva som kan skje dersom kommunen hever kontrakten med Veireno. Bekymringen er at selskapet vil slå seg konkurs med umiddelbar virkning. Da vil Oslo stå uten renovasjon.

Vesar vil i morgen tidlig informere de ansatte som jobber med avfallsinnsamlingen i Vestfold at Vesar vil gå inn å sikre videre drift, inntil alle avklaringer er gjort med bobestyrer ved en eventuell konkurs i Veireno, skriver de i en pressemelding.

Håper på ro og stabilitet

Veireno-sjef Jonny Enger beklager den mangelfulle avfallshåndteringen i Oslo siden 3. oktober og håper den nye løsningen vil skape ro og stabilitet.

– Vi beklager situasjonen som har vært og håper den nye løsningen vil skape ro og bidra til at håndteringen av husholdningsavfallet i Oslo nå stabiliseres, sier Jonny Enger i en pressemelding søndag kveld.

Han sier Veireno-ledelsen har hatt tett dialog med Oslo kommune og Renovasjonsetaten den siste tiden for å finne en løsning på det han betegner som en vanskelig og krevende situasjon med avfallsinnhentingen i Oslo.

– Vi er glade for løsningen som er kommet i stand med Oslo kommune som fra i morgen overtar ansvaret for avfallsinnhentingen i Oslo. Dette innebærer at kommunen overtar Veirenos forpliktelser knyttet til dette, herunder arbeidsgiveransvar for våre ansatte og materiell, sier Enger.

– Denne saken har vært vanskelig og krevende og følgelig noe jeg gjerne skulle vært foruten, legger han til.

– Vi ønsker Oslo kommune og Renovasjonsetaten lykke til med oppdraget og er glade for at våre ansatte overføres til kommunen og blir ivaretatt der, sier Enger.

Artikkeltags