Nå kommer vinterinfluensaen

Influensa på vei: Folkehelseinstituttet har sett at influensaen med feber, halsinfeksjon og øm kropp, har rammet flere den siste uken.   Foto: Linda Haugvaldstad/Scanpix

Influensa på vei: Folkehelseinstituttet har sett at influensaen med feber, halsinfeksjon og øm kropp, har rammet flere den siste uken. Foto: Linda Haugvaldstad/Scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De gamle er mest utsatt

DEL

FOLLO: Så langt har Folke- helseinstituttet registrert få tilfeller av sesonginfluensa, men i forrige uke så de en oppblomstring i Oslo og Akershus.

– Antall tilfeller har vært lavt i hele landet, men vi tror vi kommer til å se en økning, sier overlege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Slik kan du ta forholdregler mot influensa

Symptomer

Hvert år fra desember til april rammes befolkningen på den nordlige halvkule av sesong- influensa. Vanligvis blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av vinteren.

Influensa er en virus- infeksjon som infiserer deler av nedre luftveier og rammer hele kroppen med smerter og feber. Årsaken til influensaen er to typer influensavirus, type A og B.

Så langt denne vinteren har Folkehelseinstituttet registrert flest tilfeller av type A. Men man kan bli like syk av begge virusene som smitter med dråper.

– Vi ser at folk er innlagt på sykehus og at flertallet av disse har virus A. Det viser også at de over 60 er mest utsatt, sier Hauge.

Fra Ahus bekreftes det at det har vært en økning av pasienter med influensa og andre luftveisvirus i januar.
Det er fullt mulig å være smittet av influensa uten å ha symptomene, derfor er det viktig å vaske hendene ofte og unngå å hoste og nyse på andre.

Vaksine

Folkehelseinstituttet anbefaler noen grupper om å la seg vaksinere.

– Det er aldri for sent, men nå haster det da det tar fra én til to uker før vaksinen virker, sier Hauge.

Vaksinen gir beskyttelse hos 50 til 80 prosent av dem som lar seg vaksinere. Folke- helseinstituttet anbefaler at gravide etter 12. svangerskapsuke, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, alle fra 65 år, barn og voksne med diabetes type 1 og 2 og alle med kroniske lidelser vaksinerer seg.
 

Artikkeltags