Follo brannvesen: — Kjøp nattmat ute

Brannvesenet ønsker at folk skal forstå viktigheten av brannsikkerhet hjemme.

Brannvesenet ønsker at folk skal forstå viktigheten av brannsikkerhet hjemme. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Follo brannvesen IKS ønsker at flere studenter ved NMBU, og andre leietakere tar større ansvar for egen brannsikkerhet.

DEL

ÅS: Brann i bolig sto for 70 prosent av alle bygningsbranner ifjor. Inn mot studiestart ved NMBU kjører Follo brannvesen en informasjonskampanje mot studentene.

— Jeg har rykket ut på mange branner hvor det som reddet liv var brannvarslere. Alt for mange har røykvarslere som ikke fungerer. Det er en billig måte å redde livet på, sier leder forebyggendeavdeling ved Follo brannvesen, Janne Hovdenakk.

Sjekk batteriene

Driftsledelsen ved Studentsamskipnaden i Ås har nettopp gjennomført sommergjennomgangen. Da blir alle røykvarslere sjekket og batteriene skiftet. Rundt 10 - 15 prosent er enda ikke seriekoblet, men SiÅs håper å ha det på plass snart.

— Studentene må også ta ansvar. De må opprettholde vedlikeholdet av røykvarslere under skoleåret, sier SiÅs driftsjef Ole Semb.

Brannvesenet opplever at mange ikke vet hvordan ansvarsfordelingen er når det gjelder brannsikkerhet.

— Det er huseier sitt ansvar å sørge for at utstyret er på plass. Røykvarslere i hver etasje, brannslanger eller pulverapparater skal huseier stå for, men leietaker har ansvaret for vedlikehold. Det betyr hvis du leier en bolig, må du jevnlig sjekke at batteriene fungerer i røykvarslerne og teste slangen hvert femte år, sier branninspektør Daniel Solli.

LES OGSÅ: Blenderen tok fyr da Odin (11) kom alene hjem fra skolen

Pøbelstreker

Mange har nok fjernet batteriene fra røykvarsleren når den begynner å pipe under matlagning. Både brannvesenet og SiÅs opplever det ofte, men ønsker å få slutt på det.

— Når studentene lagde mat, tok de ut batteriene og satte dem aldri inn igjen. Derfor har vi flyttet på røykvarslerne sånn at de ikke står midt i kjøkkenet. Det har hjulpet endel, sier Semb.

Selv om driftsjefen tar brannsikkerhet på alvor, er det noen studenter som prioriterer pøbelstreker.

— Det oppstår ofte falske alarmer. Særlig i helgene når alkohol er involvert, syns noen det er morsomt å utløse brannalarmer. Det vil vi gjerne har slutt på, sier Semb.

Follo brannvesen holder sommerkampanjen hvert år før studiestart. Opplevelsen er at mye går inn et øre og ut det andre.

— Studentene skjønner ofte ikke alvoret med mindre de har opplevd brann selv. Studenter og andre må forstå det handler om livet deres, sier Janne Hovdenakk.

LES OGSÅ: Stor fare for skogbrann i Follo

- Kjøp mat ute

Branninspektør Daniel Solli, forteller at ønsket om nattmat er noe av det farligste de ser.

— Tørrkok er et problem i alle boliger. Spesielt når folk har drukket alkohol, burde man holde seg unna komfyren. Rådet fra oss er kjøp mat ute, ikke lag det hjemme. Helt svidde pizza ser vi alt for ofte, sier han

Mobiltelefonen har blitt en essensiell del av livet til de fleste. Og mange velger å lade mens man sover.

— Vi anbefaler at man er våken og tilstede når man lader mobiler, nettbrett eller pc-er. Hvis det skulle begynne å brenne er røyken livsfarlig. Det trenger ikke være stor røykutvikling, før man aldri våkner igjen, sier Solli.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken