Har boret 900 meter

Gigant: Boremaskinene er nærmere 10 meter i diameter.

Gigant: Boremaskinene er nærmere 10 meter i diameter.

Artikkelen er over 3 år gammel

Tunnelboremaskinene (TBM) knuser vei for Follobanen i høyt tempo.

DEL

ÅSLAND: 5. september fikk statsminister Erna Solberg gleden av å døpe TBM-ene. Alle fikk lokale navn.

Det er «Dronning Eufemia» og «Dronning Ellisiv» som nå knuser seg vei mot Oslo. De har henholdsvis boret rundt 587 og 320 meter. Dronning Ellisiv kom ikke i gang før i oktober. Beregnet snitt for boring er 15 meter per døgn. Maskinene har ennå ikke nådd strekninger med det aller hardeste fjellet.

Starter snart boringen mot Ski

De siste forberedelsene blir nå gjort før «Anna fra Kloppa» begynner sin ferd mot Ski innen midten av november, mens «Magda fra Flåtestad» starter opp senere i måneden.

Her kan du se filmen:

TBM- ene er 150 meter lange og veie 2400 tonn. Bare borehodet på boremaskinene veier 275 tonn. Det kreves enorme mengder strøm for at maskinene skal klare å knuse seg vei gjennom berg og stein. En tunnelboremaskin trekker cirka 6 millioner watt (6 megawatt) i timen ved 80 prosent ytelse når den er i ordinær drift. Om den skulle kjøre seg fast i fjell, kan ytelsen heves til hele ti megawatt.Totalt vil de fire maskinene ha et strømforbruk tilsvarende cirka 3.000 boligers årsforbruk.

Ifølge Wikipedia tilsvarer en megawatt 1360 hestekrefter, så det er ikke lite krefter som er i sving. I daglig drift vil den bruke drøye 8000 hestekrefter. Om maskinen skulle kjøre seg fast, kan den dra på med hele 13 600 hestekrefter.

Andre saker om Follobanen:

Samtidig med at maskinene borer seg vei, vil den den bakre delen av maskinen montere prefabrikkerte betongelementer som settes sammen og boltes fast i en vanntett ring. Innvendig vil tunnelen ha en diameter på 8,75 m.

Artikkeltags