Feiret skytshelgen med dunder og brak i Blixtunnelen

Storslaget: Omgivelsene skapte en spesiell stemning da den katolske presten holdt messe for de oppmøtte arbeiderne.

Storslaget: Omgivelsene skapte en spesiell stemning da den katolske presten holdt messe for de oppmøtte arbeiderne. Foto:

Mandag 4. desember la de ansatte på Follobanen ned arbeidet et par timer. Da tok 300–400 arbeiderne buss ned i tunnelsystemmet på Åsland. Ikke for å jobbe, men for å feire skytshelgenen, Santa Barbara.

DEL

ÅSLAND: Santa Barbara er skytshelgenen for tunnel og gruvearbeidere rundt i verden. Det er spesielt de som jobber med sprengstoff som bruker henne som helgenen. Hvert år feires hun verden rundt 4. desember.

Santa Barbara er en helgen i den katolske tro. Mange av arbeideren på Follobanen er katolikker, og det var Acciona Ghella Joint Venture (AGJV), som inviterte arbeiderne sine inn i tunnelen på katolsk messe. AGJV er det spansk/italienske tunnelselskapet som bygger hoveddelen av den 19 kilometer lange Blixtunnelen som skal bringe togpassasjerene mellom Oslo og Ski på 11 minutter.

Mye folk: Det var mange arbeidere som hadde takket ja til invitasjon til å feire Santa Barbara.

Mye folk: Det var mange arbeidere som hadde takket ja til invitasjon til å feire Santa Barbara. Foto:

Avsluttet med dunder og brak

Som en lang tradisjon, er en av de første oppgavene for hver nye tunnelprosjekt å etablere et lite helligdom til Santa Barbara ved tunnelportalen eller ved det underjordiske veikrysset til lange tunnelbaner.

Bildeserie:

Bildeserie

Katolsk messe hundre meter under bakken

Buss: Alle arbeiderne ble fraktet med buss ned i tunnelen.

På Follobanen har Santa Barbara fått sin plass på Åsland, 1000 meter inn i tunnelsystemmet, hvor tunnelboremaskinene (TBM) ble satt sammen, før de startet sin ferd mot Ski og Oslo.

En katolsk prest holdt messe for de fremmøtte arbeiderne, og det hele ble avslutte med dunder og brak, hvor tunnelen ble brukt som en gedigen basskasse, og det kraftige drønnet fikk selv de mest erfarne tunnelarbeiderne til å løfte blikket.

Sang: Acciona Ghella Joint Venture hadde leid inn  sangkoret, Oslo Voices, for anledning.

Sang: Acciona Ghella Joint Venture hadde leid inn sangkoret, Oslo Voices, for anledning.

Over halvveis

Tunnelene mot Ski, som bores av de 150 meter lange tunnelboremaskinene «Anna fra Kloppa» og «Magda Flåtestad», har akkurat rukket å passere under Nøstvedttunnelens sydlige portal.

«Anna» har lagt bak seg 4, 2 kilometer med tunnel. «Magda» ligger foreløpig 200 meter bak, men har langt fra gitt opp kampen om å komme først ut ved Ensjø gård, vel én kilometer nord for Ski stasjon. Det hører med til historien at «Anna fra Kloppa» fikk et forsprang på én måned, mens «Magda Flåtestad» ble skrudd sammen på Åsland. Borehastigheten ligger i gjennomsnittet på rundt 24 meter per dag.

TMB-ene som går mot Oslo ligger hele fem måneder foran det planlagte tidsskjema, og har boret hele seks av de ni kilometerne som skal til for å komme i mål.

De fire TBM-ene har totalt boret 20.000 meter med tunnel, noe som betyr at tunnelboringen er over halvveis.

Prest: Santa Barbara får sin velsignelse av den katolske presten.

Prest: Santa Barbara får sin velsignelse av den katolske presten.

Kortreist stein

Totalt har det blitt hentet ut 5 millioner tonn med masse. Samler du massene utover en fotballbane, vil høyden bli 400 meter.

En del av massen går inn i segmentfabrikken på Åsland. Alle de 141.000 betongsegmenter til totalt 20.000 ringer støpes på anleggsplassen utenfor tunnelåpningen. Segmentene legges fortløpende rundt de utborede hullene samtidig som TBM-maskinene borer.

Resterende masse blir brukt til å fylle opp terrenget rundt Åsland, og vil danne grunnen for den nye bydelen Gjersrud-Stensrud. På sikt kan det komme opp mot 10.00 boliger her.

Santa Barbara

Sankta Barbara var ifølge tradisjonen en jomfru og martyr som levde på 200-tallet. Hun har vært dyrket som en helgen innenfor den katolske kirkeden ortodokse kirkeog orientalsk-ortodokse kirker siden minst 600-tallet, men hennes historiske eksistens har blitt stilt spørsmål ved. Frem til Vatikanets kalenderreform i 1969 var hennes festdag 4. desember, en dag hun fortsatt minnes på i andre samfunn. Hun regnes som en av de fjorten nødhjelpere og en av de fire Virgines capitales.

Hun er skytshelgen for matematikere og for artillerister og andre yrkesgrupper som jobber med eksplosiver. Festdagen hennes, 4. desember, markeres av artilleriavdelinger i en rekke land, blant annet Artilleribataljonen i det norske Forsvaret.

KILDE: Wikipedia

Artikkeltags