Evy tar vare på sangskattene: Hun har sunget inn 27 «gamle» sanger på CD-plate

I MILJØET: Evy Ernsteen i sangaktivitet blant beboere og pårørende på Solborg bo- og aktiviseringssenter.  

I MILJØET: Evy Ernsteen i sangaktivitet blant beboere og pårørende på Solborg bo- og aktiviseringssenter.   Foto:

Av

- Jeg ser på det som hobbyen min. Når andre kjører slalåm, går jeg i studio og får laget en plate med musikk som gleder eldre og demente.

DEL

SKI: Evy Ernsteen har sin egen stand under julemessen på Solborg bo- og aktiviseringssenter, hvor hun selger CD-platen «Melodiminner fra hjem og skole».

Den består av til sammen 27 sanger. To av dem har hun laget selv, mens resten er hentet fra ulike sang- og salmebøker som Mads Bergs «Skolens sangbok», «Den store viseboka» til Alf Prøysen, «Sangbok for skoleungdom» av O. M. Sandvik og lignende.

En del av nasjonalskatten

- Hvorfor har du fått laget og finansiert denne platen selv?

- De fleste av disse sangene har jeg vokst opp med og er blitt glad i. Derfor er det viktig at sangene blir fremført på samme måte som jeg hørte dem og lærte dem, sier Evy Ernsteen, som er på «hjemmebane» på Solborg. De siste ti årene har hun hatt sangstunder for beboere og pårørende på Solborg, de første årene hver uke, mens hun den senere tid har gått ned til to ganger i måneden.

- Sangene på platen er med på repertoaret på Solborg. De husker sangene, synger med og er med på å friske opp gamle minner. De som vokste opp med disse sangene fikk andre assosiasjoner enn vi gjør i dag, dessuten er sangene også en viktig del av vår nasjonalskatt, sier Evy Ernsteen, som ikke bare synger, men også trakterer gitar og piano.

I hjemkommunen Oppegård, har hun sangbar i Kolben en gang i måneden. Da byr hun på en ferskere del av repertoaret sitt – og fra flere sjangre.

Får med beboerne

- Evy er veldig flinkt til å få med beboerne til å synge. Ettersom Solborg er en syngende institusjon er jo det viktig og denne platen inneholder sanger som beboerne er glad i, sier driftsleder Camilla Damengen på Solborg.

- Du sier selv at noen av sangene i dag blir sett på som utdaterte og rasistiske, men er likevel med på platen?

- Det gjelder for eksempel Inger Hagerups tekst «Sov Dukkelise» …» og Margrethe Munthes «Vi har en tulle med øyne blå». Når jeg har dem med er det fordi mange har stor glede av nettopp disse sangene, sier Evy Ernsteen, som har gjort opptakene på Relax studio på Tårnåsen. På sangene med pianoakkompagnement er det Leif Andresen som sitter ved klaveret.

Hun mener sangene kan være nyttige som innlæringshjelp for pleiepersonale og omsorgsarbeidere, i demensomsorgen, pleie av syke. Og ikke minst sosialt samvær.          

Artikkeltags