Varsler strengere passregler

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– Vi vet at noen personer mister mange pass, og da er det grunnlag for å se om vi er for slepphendte med å gi ut norske pass, sier Listhaug til NTB.

Hun deltok fredag på ID-dagen arrangert av Nasjonalt ID-senter.

– Norske pass er ikke noe man bare skal skalte og valte med, det er faktisk et viktig dokument man får av myndighetene som vi må se om vi har et strengt nok regelverk for, sier hun.

ID-kort og biometri

Ansatte i politiet, Nav og skatteetaten var blant deltakerne på konferansen i Oslo der identitet og falske papirer var hovedtema. I sitt åpningsinnlegg trakk Listhaug fram tiltakene i regjeringens arbeid for å styrke kontrollen:

Nasjonale id-kort, en verifikasjonstjeneste som banker og etater kan bruke for å sjekke papirer og å gi håndholdte enheter til politiet slik at de kan sjekke papirer ute på gata.

Hun viste også til at regjeringen vil sette av mer penger til å samle inn, lagre og bruke biometriske opplysninger, slik som fingeravtrykk.

Sikkerhet

I fjor ble 653 utlendinger avslørt for misbruk av i alt 767 ID-dokumenter. Men Listhaug påpeker at dette bare er toppen av isfjellet.

– Vi kjenner ikke til omfanget. Det trengs økt trykk på dette, sier hun.

Hun påpeker at det er viktig for sikkerheten å vite hvem som befinner seg i Norge. Men det er også viktig i kampen mot misbruk av trygdeordninger, understreker statsråden.

– Det å snyte Nav er et direkte angrep på velferdsmodellen vår, sa hun i sitt innlegg. (©NTB)

Artikkeltags