NETTAVISEN: I starten av januar tok Oppegård-jenta Helene Olafsen (28) Idrettsgallaen og resten av Norge med storm i sin virkelige debut som programleder.

Hos mange var konklusjonen enkel: Noen må få gitt henne en programlederjobb snarest.

Torsdag ble det klart at TV 2 har gjort nettopp det.

Etter å ha hoppet fra jobb til jobb og TV-kanal til TV-kanal, har hun nå bundet seg til TV 2 for de to neste årene.

Det gir en forutsigbarhet hun selv setter stor pris på.

– Jeg var på utkikk etter noe som var litt mer forutsigbart, og TV 2 var veldig på ballen og virket interesserte, sier Olafsen til Nettavisen.

Hva den ferske TV 2-profilen faktisk skal jobbe med, er ennå ikke helt spikret. Likevel røper hun at det ligger an til å bli en miks av sport og underholdning.

– Det er ikke alt som er klart. Det eneste jeg egentlig vet er at jeg mest sannsynlig skal til Russland for å gjøre noen greier under fotball-VM, sier hun.

Ettertraktet

Olafsen er et forholdsvis ferskt fjes i TV-bransjen. Etter at snowboardkarrieren tok slutt i 2016, har hun vært innom flere programkonsepter, både som deltaker og programleder. I NRK-sendte «Mesternes mester» nådde hun finalen, mens hun like gjerne stakk av med seieren i TV 2s «Skal vi danse».

- Har du vært bekymret for at folk skal gå lei av deg?

– Ja, absolutt. Kjendis-Norge er jo fryktelig lite, og jeg har vært med på en god del. Tanken min har hele tiden vært at jeg blir med på det jeg har lyst til å være med på, og det jeg føler at jeg kan stå inne for. De stedene der jeg kan bidra og å være meg selv. Folk står fritt til å gå lei, men jeg følger uansett magefølelsen.

Når Nettavisen får kontakt med Olafsen, er hun i Lofoten på innspilling av «På tur med Dag Otto».

 

Enn så lenge ser det ikke ut til at Olafsen trenger å være spesielt bekymret over at folk skal gå lei av henne. Da TV 2 offentliggjorde ansettelsen, ble hun omtalt som «det store stjerneskuddet som alle kanaler ville ha» av sportsredaktør Vegard Jansen Hagen. Programredaktør Jarle Nakken fulgte opp med å omtale 28-åringen som «et av de største programledertalentene der ute».

- Hadde du mange tilbud på bordet?

– Det kom en del tilbud, så det ble et lite luksusproblem. Det var en veldig merkelig situasjon å plutselig befinne seg i. Jeg synes alltid at det er vanskelig å si nei, og det er fantastiske ting jeg har blitt spurt om. Nå har jeg bundet meg i to år, så det er jo en forpliktelse. Det er ikke et kjempelett valg å ta, men samtidig hadde jeg jo lyst.

Hun forteller at hun egentlig aldri før har hatt en jobb. Snowboard-karrieren startet i ung alder, men tok også slutt i forholdsvis ung alder. Allerede som 26-åring måtte hun si stopp. Da bar det videre til lærerstudier, men også der måtte Olafsen endre planene. Etter suksess på TV-skjermen hadde hun ikke lengre tid til å være lærerstudent, og nye planer måtte legges.

– Jeg hadde planlagt livet på nytt etter idrettskarrieren, men plutselig skjedde det veldig mye på kort tid.

Hun vet ikke helt hva hun skal svare på hvordan det var å plutselig være såpass ettertraktet.

– Det var uvant og det ble plutselig veldig mye. Det er ikke bare at det har vært fra produksjonsselskaper og TV-kanaler, men også andre tilbud. Det er mye som har tatt tid og stjålet krefter. Jeg synes alltid det er vanskelig å sette strek og si at dette har jeg faktisk ikke tid til. Man vil jo alltid rekke over alt, men slik fungerer det jo ikke, forteller hun.

 

Fikk uventet NRK-tilbud

Etter å ha blitt en folkefavoritt gjennom deltakelsene i storsatsingene Mesternes mester og Skal vi danse, samt VGTVs Spårtsklubben, kom det et svært uventet tilbud fra NRK. Statskanalen ville ha Olafsen med som programleder for Idrettsgallaen.

– Det var en merkelig prosess. Jeg husker Torbjørn (Sarre-Jansen, journ.anm.) plutselig ringte meg da jeg satt i en forelesning på Høyskolen i Oslo. Jeg satt der og lærte om skole-hjem-samarbeid, men han spurte om jeg ikke kunne komme for å møte han da jeg hadde pause. Han var veldig kryptisk og spurte «kan du tenke deg en rolle på Idrettsgallaen?», forteller hun.

Hun hadde tidligere takket nei til å sitte i juryen som kårer årets ildsjel i norsk idrett fordi hun ikke hadde tid. Likevel hadde ikke NRK gitt opp håpet om å involvere Olafsen. I en annen pause ble det et møte til, og plutselig ble hun spurt om hun ville være programleder for Idrettsgallaen.

– Jeg tenkte «herregud, har jeg falt ned fra månen?» fordi jeg skjønte ikke hvor den ideen kom fra, men jeg valgte å stole på at han hadde sett noe som jeg ikke hadde sett selv.

Hun roser samarbeidet med programledermakker Atle Pettersen, og forteller at de jobbet hardt med å finne en god balanse mellom å være seg selv og avslappet, samtidig som at de faktisk ledet en galla.

– En merkelig opplevelse

Selv om nervene naturlig nok var på plass, var det ett spesielt øyeblikk som fikk TV-profilen til å senke skuldrene.

– Det var egentlig en veldig merkelig opplevelse på idrettsgallaen. Rett før vi skulle gå på, skulle vi «tease» sendingen i Lotto-trekningen som gikk like før. Da fikk vi enorm applaus, og plutselig kom jeg på at fader, dette er jo mine folk. Det er idrettsfolk og de vil jo at vi skal gjøre det bra og at det skal være en hyggelig kveld. Da slapp plutselig nervene. Selvfølgelig, jeg var jo spent, men jeg visste at dette kan vi, sier hun.

Ifølge seg selv har hun aldri vært noe glad i å stå på scenen. Selv det å holde presentasjoner og fremføringer i klasserommet, har vært nok til å få fram nervene.

– Da jeg gikk på scenen, så tenkte jeg at det var det samme om folk liker det eller ikke. Jeg kan i alle fall stå inne for det jeg gjør. Det er vel egentlig en god leveregel ellers i livet også.

Responsen fra publikum kan vanskelig omtales som noe annet enn utelukkende positiv. På Twitter haglet rosen, og Olafsens opptreden ble betegnet som «terningkast seks» og en «sjeldent god debut».