Øker bemanningen

Møter Etterspørselen: Helsesøster Anne Bentzrød er glad for at mange oppsøker henne på i Ås foto: Åsmund Løvdal

Møter Etterspørselen: Helsesøster Anne Bentzrød er glad for at mange oppsøker henne på i Ås foto: Åsmund Løvdal

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Samskipnaden i Ås legger penger på bordet for å finansiere flere ansatte ved kommunens helsestasjon for ungdom og studenter.

DEL

ÅS: Økt pågang skaper kø hos helsestasjonen for ungdom og studenter i Ås Nå legger Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs) mer penger i potten for å øke bemanningen. Helsesøster Anne Bentzrød er svært fornøyd med beslutningen.

– Det er gledelig at vi kan tilby et styrket tilbud. Det er også et fremtidsrettet tiltak. Med forventet befolkningsvekst i kommunen og utvidelse av universitetet må vi regne med at flere vil kontakte oss om smått og stort i årene som kommer, sier hun.

På helsestasjonen har ungdom og studenter tilgang til lege, jordmor, psykolog og helsesøster. Avtalen mellom SiÅs og Ås kommune innebærer at SiÅs øker sitt økonomiske bidrag fra 1 million til 1,2 millioner i 2015 og til 1,4 millioner i 2016. Økningen tilsvarer ny helsesøster i 20 prosent stilling og en ny psykolog i 20 prosent stilling fra september.

Populært tilbud

Administrerende direktør Eindride Berg i SiÅs forteller at siden oppstarten av samarbeidet med kommunen om et tilbud på helsestasjonen i 2012 har de stadig måtte utvide for møte etterspørselen. Fra en dag i uke til tre i 2014.

– Tilbudet er populært blant studentene. Vi ser at køene har blitt lange og derfor vil vi øke bemanningen. Vi synes samarbeidet med kommunen fungerer veldig bra og at vi har funnet en god modell som alle parter kan nye godt av.

Ensomhet

Både helsesøster Bentzrød og Berg i SiÅs presiserer at det psykiske er vel så viktig som det fysiske. Ifølge Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse fra 2014 sliter mange med ensomhet og følelsen av å ikke strekke til i et samfunn med stort fokus på å lykkes. Til sammenligning viser undersøkelsen Ungdata at over 20 prosent av ungdom i Ås er plaget av ensomhet.

– Det er også en del studenter som sliter med hjemlengsel, angst, depresjon eller andre psykiske plager. Mange bor hjemmefra for første gang og den overgangen kan være tøff. Langt flere går på universitetet enn før i tiden. Det er ikke alle som synes studenttilværelsen er like grei, forteller Bentzrød.

– God mental helse er veldig viktig, og spesielt blant ungdom og unge voksne har mange det tøft. Derfor er det bra at vi får på plass en ekstra psykolog på helsestasjonen, sier Einride Berg.

Artikkeltags