Disse vil bli rammet hyppigst av årets influensa

Årets influensa har en tendens til å ramme de i yrkesaktiv alder og unge hyppigere enn de eldste, forteller Karoline Bragestad ved Folkehelseinstituttet.

Årets influensa har en tendens til å ramme de i yrkesaktiv alder og unge hyppigere enn de eldste, forteller Karoline Bragestad ved Folkehelseinstituttet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I motsetning til i fjor vil ikke den eldre befolkningen bli rammet hyppigst av influensa.

DEL

(Nettavisen): Årets mest utbredte influensavirus er av typen A, H1NI-viruset, og det skiller seg ut fra influensa B som rammet de eldre hardest i fjor.

– Dette viruset har tendens til å ramme de i yrkesaktiv alder og unge hyppigere enn de eldste, Karoline Bragstad, fungerende avdelingsdirektør ved avdeling for influensa ved Folkehelseinstituttet, til NTB.

– Likevel vil det være de eldste og de som ellers tilhører en risikogruppe som er mer utsatt for en alvorlig sykdomsforløp dersom de smittes, sier hun videre.

Ikke nådd toppen

I underkant av 1000 nordmenn fikk uken før jul påvist influensa, men vinterens influensautbrudd er bare såvidt i gang.

– Vi forventer en topp i starten eller midten av februar, det pleier å være rundt vinterferien, sier Bragstad til NRK.

Ifølge Folkehelseinstituttet tilhører nær 1,6 millioner mennesker i Norge grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa.

Så mange dør årlig

Det anbefales på det sterkeste at de som er i risikosonen, går til apoteket eller kontakter fastlegen for å vaksinere seg.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at et influensautbrudd forårsaker i gjennomsnitt cirka 900 dødsfall årlig i Norge.

Per 19. desember hadde 494 179 personer vaksinert seg mot influensa, som er nesten 38.000 flere registreringer enn for hele 2017, ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet.

Blir man syk med influensa må man bare ta tiden til hjelp, og gjøre minst mulig i isolerte omgivelser. Det anbefales mye hvile, mye drikke, febernedsettende og smertestillende.

I Folkehelseinstituttets rapport fra uke 52 står det at det ikke er påvist resistens blant de 74 virusene som er undersøkt så langt i sesongen.

Artikkeltags