Det er fortsatt lenge til jul, men likevel mange gode grunner til å starte forberedelsene allerede nå. Da kan du forhindre at julehandelen blir unødvendig kostbar.

– Julen er en kostbar høytid, og det kan være lurt å forberede seg godt. Begynner du å tenke på julehandelen allerede nå kan du redusere stress, unødvendige utgifter og kredittkortbruk, sier Elin Reitan forbrukerøkonom i Nordea.

Hun oppfordrer alle som vet at julen kan bli en økonomisk belastning om å sette av penger til julehandelen allerede nå.

– Det er mange som handler julegaver på kreditt, og som sliter med å betale tilbake det de skylder når januar kommer. Sparer du penger nå unngår du at julehandelen tærer alt for mye på desemberlønna, og du slipper å finansiere julehandelen med lånte penger, uttaler Reitan.

Hun påpeker at med 14 uker igjen til julaften har du god tid til å spare opp midler som kan komme godt med i det som har blitt en forbrukshøytid.

– Det er fullt mulig å spare store summer på få måneder. Gå gjennom kontoen din og se hva du har brukt penger på de siste månedene. Da får du god oversikt over hva du sløser penger på, og hvor det er mulig å spare inn, sier Elin Reitan.

Begynner du å tenke på julehandelen allerede nå kan du redusere stress, unødvendige utgifter og kredittkortbruk.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea

 

Hun oppfordrer forbrukerne til å planlegg matinnkjøpene skikkelig og gå i butikken kun én gang i uken.

– Eller gå gjennom de finansielle avtalene dine og se om du kan få bedre vilkår, eller om du kan kutte noen abonnement en periode for å frigjøre midler til sparing, tipser Reitan.

Hun oppfordrer samtidig til å lage et julegavebudsjett for å få en oversikt over hva julen kommer til å koste.

– Skriv ned hvilke innkjøp du skal gjøre og hvem du skal kjøpe gave til. Sjekk om det er utgiftsposter som kan kuttes dersom du synes kostnadene blir for høye. Det er også mange fordeler med å kjøpe noen julegaver allerede nå, men vær klar over at bytteretten kan gå ut før du får gitt bort gaven, sier forbrukerøkonom Elin Reitan. (ANB)