Gå til sidens hovedinnhold

Ikke la kjæledyret ta med seg flåtten hjem

Artikkelen er over 3 år gammel

Når hunden eller katten går tur og stryker kroppen langs gress og busker, er den et lett bytte for den blodtørstige flåtten.

Flåtten er aktiv fra tidlig vår til sen høst, og kan overføre både Borrelia og TBE-infeksjon. Smitten sprer seg så fort flåtten har festet seg på dyret.

Selv om de fleste ikke blir syke av flåttbitt, er det lurt å forebygge. Det aller beste er å sørge for at kjæledyret ikke tar med seg flåtten hjem ved å gi den et avvisende flåttmiddel.

Så snart temperaturen stiger til over fem grader våkner flåtten til liv. Det er viktig å lete etter flått hver gang dyret har vært på tur, men bruk aller helst et flåttmiddel som gjør det vanskelig for flåtten å bite seg fast.

– Det finnes flere gode avvisende preparater, både dråper og halsbånd som varer i henholdsvis en måned og i fem-åtte måneder, og som hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret.

Det sier veterinær Charlotte Søyland, som driver Nesodden Dyreklinikk.

I naturen oppholder hunder og katter seg nettopp der det er flest flått, i gress og buskvegetasjon. Selv om dyrene i de fleste tilfeller ikke blir syke av flåttbitt, bør man være omhyggelig med å fjerne flåtten.

Hunder og katter kan nemlig bringe flåtten over til de nærmeste omgivelsene, som hus og hjem. De færreste vet at en flått kan overleve innendørs i opptil fire år.

Dette må du være oppmerksom på:

  • Konsulter dyrlege dersom du opplever at kjæledyret får dårlig allmenntilstand, feber, slapphet, stivhet i ledd, manglende matlyst og hevelse rundt bittsted. Det kan være tegn på borreliose.
  • Borreliose behandles med antibiotika for både mennesker og dyr. (ANB)

Kommentarer til denne saken