Hadde 20 leger på 20 dager

POSITIVT: Tidligere kreftpasient Trond Linnestad og stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) er veldig fornøyd med den nye kontaktlegeordningen. FOTO: KARIN HANSTENSEN

POSITIVT: Tidligere kreftpasient Trond Linnestad og stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) er veldig fornøyd med den nye kontaktlegeordningen. FOTO: KARIN HANSTENSEN

Artikkelen er over 4 år gammel

15. september trer den nye kontaktlegeordningen i kraft. Da Trond Linnestad var alvorlig syk, savnet han en kontaktlege som fulgte ham gjennom hele sykdomsperioden.

DEL

SKI: – Da jeg var kreftsyk for noen år siden, hadde jeg 20 leger på 20 dager. Få visste hva den andre gjorde, og jeg er sikker på at jeg ved et par tilfeller fikk ekstra komplikasjoner fordi legene ikke visste hva den andre gjorde, forteller Trond Linnestad.

Han er veldig glad for at den nye kontaktlegeordningen nå trer i kraft.

– – Jeg vil understreke at jeg ikke kommer med min historie bare for å være snill mot Høyre, men for fordi innføring av fastleger faktisk er en flott ordning, sier han.

  • Les også: Pasientene har førsteprioritet for Tone

Han er overbevist om at mange pasienter med alvorlige sykdommer vil bli bedre behandlet med den nye ordningen.

– Hadde lovendringen vært der for fire år siden da jeg var syk, hadde nok situasjonen min vært annerledes. Da hadde jeg hatt en fast kontaktlege jeg kunne kontakte hvis jeg lurte på noe. Da jeg var syk, satt jeg ofte igjen med mange spørsmål fordi jeg glemte å stille dem under visitten. Og etter visitten hadde jeg ingen å spørre, forteller han.

Usikker

Han forteller at han i perioder tvilte på seg selv.

– Jeg vil beskrive det så brutalt som om å være tilbake til helvetesuka på befalsskolen. Jeg begynte å skjønne at legene ikke visste hva den andre legen hadde gjort da kona begynte å si nei. Jeg var helt avhengig av at hun var sterk og kunne fortelle legene hva som egentlig var gjort, hva slags medisiner jeg fikk og lignende. Hadde jeg hatt en fast kontaktlege, hadde vi ikke trengt å være så bastante. I løpet av 20 dager på sykehuset hadde jeg 20 leger. Den ene legen sa noe, mens den andre gjorde motsatt. Det er ikke rart man som pasient blir usikker på om man husker riktig eller ikke når det er slik.

Trygghet

Stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen (H) er også veldig fornøyd med den nye avtalen. Hun er selv sykepleier av yrke, og har kjennskap til problematikken.

– Sykepleierne ser avmakten til pasientene. De er brikker i spill hvor de ikke kan gjøre noe. Tenk på alle dem som er alene, og ikke har noen som kan snakke for seg når de ikke klarer det selv. Den utryggheten håper vi blir borte med den nye kontaktlegeordningen, sier Wilhelmsen Trøen.

Så fort en pasient har fått en alvorlig diagnose, om den er fysisk, psykisk eller ved rusavhengighet, skal pasienten bli tildelt en kontaktlege.

– Dette er en rettighet for pasientene, og en plikt for sykehuset å følge opp, sier Wilhelmsen Trøen.

Kontaktlege-ordningen

  • Kontaktlegenes oppgaver vil blant annet være:
  • Være pasientenes faste medisinskfaglige kontakt gjennom hele pasientforløpet
  • Være involvert i behandlingen eller oppfølgingen av pasienten
  • Holde seg informert om status i behandlingen
  • Bidra til at pasientforløpet går som planlagt
  • Ta kontakt med aktuelt personell/behandlingsenhet dersom det er utfordringer med pasientforløpet
  • Informere pasient og pårørende
  • Være tilgjengelig for pasienten og helsepersonell i medisinske spørsmål

Kilde: Helsedirektoratet

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken