Kroer-elevene fikk gode skrivetips fra en vaskeekte forfatter

INSPIRERENDE: Syvende trinn ved Kroer skole fikk besøk av forfatteren Lars Mæhle onsdag.

INSPIRERENDE: Syvende trinn ved Kroer skole fikk besøk av forfatteren Lars Mæhle onsdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Du får lyst til å lese videre når det skjer noe spennende helt i starten av boken.

DEL

KROER: Det var noe av det syvende trinn på Kroer skole lærte da de fikk besøk av forfatteren Lars Mæhle onsdag. Elevene fikk ti minutter på seg til å skrive hver sin historie.

– Skriv en historie du ville likt å lese selv. Å leve seg inn i andres situasjon er kjempeviktig når du skal skrive fortellinger. Hvordan ville du tenkt i denne situasjonen? Bruk dine egne følelser, tanker og sanser, oppfordret Lars Mæhle.

Særtrekk

Her var det mulig å høre en knappenål falle. Elevene skrev og skrev med stor konsentrasjon i ti minutter. På forhånd hadde Mæhle og barna blitt enige om at fortellingen skulle handle om to personer, en gutt og ei jente. De hadde også noen særtrekk de unge forfatterne var enige om på forhånd. Det hendte vidt forskjellige ting under det nattlige møtet på Ås stadion...

– Det som skjer, er at fantasien din begynner å trekke i vei. Derfor er det lurt å lage en disposisjon for det du skal skrive. Det er alltid lurt, også når du har prøve på skolen. Sett opp noen stikkord på arket. Da begynner hjernen din å kna stoffet og tenke over det. Det er viktig å sette i gang de prosessene, sa Lars Mæhle.

- Gjør det enkelt

– Jeg pleier å advare folk mot å gjøre det for innviklet. Ofte er enkle historier bedre enn vidløftige, vanskelige, kronglete fortellinger. Det samme gjelder på setningsnivå. Hvis du skriver en lang og kronglete setning er det vanskelig å følge med. Skriv enkelt og skriv som du snakker selv. Skriv personlig. Er det noe som gjør inntrykk på deg, gjør det nesten garantert inntrykk på andre. Les det du skriver høyt. Jeg gjør det med alle bøkene mine, for da hører jeg om setningene klinger naturlig i hodet mitt. Jeg ser om det er ord som er overflødige eller at det blir for langt så jeg må dele opp i flere setninger. Da blir også språket naturlig, sa Lars Mæhle.

Han synes det er fint å møte leserne sine.

– I løpet av et år er jeg ute på tur en til to måneder. Det er kjempefint å møte dem jeg skriver for. Det er også artig å komme seg litt ut av skrivebula si og møte folk, mener han.

– Elevene er veldig læringsmotiverte, sier lærer Anne Marit Holene.

Alle skolene i sørbygda

Lars Mælhle har besøkt to klasser på Åsgård, en klasse Kroer, to klasser på Rustad og avsluttet på Brønnerud etter besøket i Kroer.

– Dette er et samarbeid mellom biblioteket og kulturskolen, og det er ganske nytt. Det som er veldig fint, er at bøkene hans finnes på eBokBib. Nå kan de hente frem bøkene hans og annet. Der ligger alt Kulturfondet har kjøpt inn av barne- og ungdomslitteratur, sier bibliotekar Amalie Klæbo.

Ikke minst gjør eBokBib barne- og ungdomslitteraturen mer tilgjengelig for Kroer-elevene som har syv kilometer til Ås bibliotek.

Artikkeltags