Ikke la bilen gå på tomgang - det kan koste deg dyrt

BIL PÅ TOMGANG: Selv om det er behagelig å sette seg inn i en oppvarmet bil, husk at du risikerer bøter, tyveri og ikke minst forpesting av miljøet. (Illustrasjonsfoto: Tryg)

BIL PÅ TOMGANG: Selv om det er behagelig å sette seg inn i en oppvarmet bil, husk at du risikerer bøter, tyveri og ikke minst forpesting av miljøet. (Illustrasjonsfoto: Tryg)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Forsikringsselskapet Tryg advarer mot tyver som stjeler biler på tomgang.

DEL

– Vi vet det blir en økning i antall tyverier av biler som går på tomgang nå som kulden er kommet, sier pressetalsmann Arvid Steen i Tryg.

Forsikringsselskapet registrerer at det står biler med motoren på tomgang utenfor boliger om morgenen, for å få bilene varme og isfrie før man drar på jobb.

– Det er som å invitere kjeltringer til å stjele bilen. I tillegg risikerer du null utbetaling forsikringsselskapet, sier Steen i en pressemelding.

Forpester miljøet

Han påpeker at selv om det er behagelig å sette seg inn i en oppvarmet bil, bør du tenke på konsekvensene:

– Eksosen skader miljøet, politiet kan bøtelegge deg, og går du bort fra bilen en stund, kan biltyver benytte anledningen til å stikke av med din isfrie og oppvarmede bil, sier Steen.

Men problemet er enda større utenfor bensinstasjoner, butikker og barnehager.

– Når du forlater en ulåst bil på tomgang bryter med avtalen du har inngått med ditt forsikringsselskap. Reglene er klare på at bilen skal være låst når du forlater den, sier Steen.

Redusert utbetaling

På forsikringsspråket heter det «avkortning» når det av ulike grunner blir utbetalt en mindre sum en det forsikringstaker er forsikret for, dersom vedkommende har opptrådt uaktsomt.

Å la bilen stå på tomgang mens du forlater den, går inn under denne kategorien. Avkortningen kan variere fra sak til sak og fra sted til sted, forteller Steen.

Størrelsen på avkortningen vil avhenge av hvordan forholdene er på stedet hvor tyveriet skjedde. Jo mer trafikkert, jo høyere avkortning. Forlater du en bilen din utenfor en bensinstasjon i tettbygd strøk og blir borte i fem minutter, er dette grovt uaktsomt, sier Steen.

Steen opplyser at Tryg Forsikring hadde rundt 10-20 slike forsikringssaker i løpet av fjoråret.

 – Vi har fått inntrykk av at folk er blitt mer klar over at de forpester miljøet ved tomgangskjøring, men flere og flere bileiere vet også om at de kan risikere å miste bil og erstatning fra forsikringsselskapet, sier Steen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken