Elisabeth fra Siggerud er ute med sin andre bok Den handler om en surpomp og frykten for det fremmede

PÅ HJEMLIGE TRAKTER: Forfatter og illustratør Elisabeth Moseng vokste opp i dette røde huset på Siggerud. Den gang var nabotomten ubebygd, i boken er det Herr Hansens hage der elefanten flytter inn.

PÅ HJEMLIGE TRAKTER: Forfatter og illustratør Elisabeth Moseng vokste opp i dette røde huset på Siggerud. Den gang var nabotomten ubebygd, i boken er det Herr Hansens hage der elefanten flytter inn. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg ønsket meg så veldig en elefant da jeg var barn. Men hvor skulle den bo? Jo, på nabotomta til «Herr Hansen».

DEL

SIGGERUD: - Jeg ønsket meg så veldig en elefant da jeg var barn. Men hvor skulle den bo? Jo, på nabotomta til «Herr Hansen».

Elisabeth Moseng er tilbake i Ekornveien på Siggerud der hun vokste opp og bodde til hun var ferdig med videregående på Ski. Mye er forandret og på nabotomta er det kommet to hus etter at hun flyttet derfra.

- Alt er jo så lite. Den gang var nabotomta kjempestor. Mer enn stor nok til en elefant! Og se på fotballbanen! Den anla vi selv og den var stor. Se på den nå, den er jo så liten, sier Moseng.

Barns fantasi

Det var her i Ekornveien 16 grunnideen til boken «Herr Hansen får besøk» ble dannet.

- Elefanten og hagen er hentet fra barndommen, men boken handler også om fremmedfrykt der elefanten representerer det store og ukjente, sier hun.

For Herr Hansen er en surpomp. Han liker ikke folk og han liker ikke dyr. I grunnen liker han ikke barn heller, når han tenker seg om.  Men så en dag står det plutselig en diger elefant i hagen hans. Hva gjør surpompen da? 

«Herr Hansen får besøk» er en leken bok om vennskap og om hvordan livet kan bli snudd opp ned av en elefant! Elefanten Gift er stor og snill og har store ører, men herr Hansen vil ha den vekk.

- Frykten for det fremmede har en link til flyktningene som kommer til landet i dag og hvordan de blir mottatt.

Lang prosess

«Herr Hansen får besøk» er den andre boken der Moseng både har skrevet teksten og illustrert. Den første boken «Når jeg blir storebror» handler om fantasiene et barn kan ha om hvordan det vil være  bli storebror.

- Hvordan har prosessen med denne andre boken vært?

- Den har vært lang. Fordelen med å jobbe både med tekst og illustrasjoner, er at bildene ofte kan erstatte ordene. Barna lærer seg å «lese» bilder,noe som gir mer rom for fantasi og tolkning hos barna. Derfor liker jeg å skrive kort, sier hun.

- Hva kommer først? Tekst eller illustrasjoner?

- Teksten og ideen til boken kommer først. Når jeg først har den, har jeg ofte mange av illustrasjonenei hodet allerede.

Elefanten Gift og Herr Hansen går igjen i boken. Fargene understreker det fargerike fellesskapet vi lever i.

- Jeg mener det er viktig at barn ikke bare leser bøker med hvite barn, men at hele spekteret er representert, sier Elisabeth Moseng.

Hun er mor til to gutter på fem og åtte år. Begge guttene er født i Sør-Afrika.

Fremmedfrykt

Herr Hansen som karakter er oppdiktet, men Moseng tror det finnes sure «naboer» som ikke liker barn eller dyr uten at de har gode argumenter for ikke å like det ukjente.

Boken kan leses på flere plan og handler om vennskap og det å aksepterere folk som de er.

- Det er ikke sikkert alle vil se at boken handler om fremmedfrykt, men jeg håper den kan være en inngang til å snakke med barn om det å være åpne for nye bekjentskaper, sier hun.

Illustratøren

Etter at gamle trakter ble sett med et voksent øye, skal man ikke se bort ifra at det kommer flere historier fra Siggerud.

I tillegg til å utgi egne bøker, illustrerer og designer Moseng andres barnebøker og jobber også for design- og reklamebyråer. Hun er blant annet fast illustratør i Psykisk helse og har illustrert posene til Sørlandschips.

Boken «Herr Hansen får besøk» er gitt ut på Mangschou Forlag i Bergen som gir ut barne- og ungdomslitteratur. Boken kom ut 22. mars i år. 

Artikkeltags