Myggeksplosjon: – Det er som du ser, det er svart!

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Nei, dette er ikke fugler på sommerhimmelen – myggen er her, og de kom i flokk denne gangen også.

DEL

ØSTLANDET: Vera Elvnes vet hva hun snakker om når det kommer til mygg, hun bor på Øya i Fet, rett ved Svellet i Øyeren.

– I helga kom myggen. Plutselig var den her, og det er som du ser, det er svart. Nå er det intenst en periode, så roer det seg litt. Men akkurat nå er det ille og folk holder seg for det meste inne. Om plenen må klippes så gjøres det motvillig, ikke av lyst, sier Elvnes til rb.no.

I helga eksploderte det på store deler av Østlandet. Til og med midt i Lillestrøm er myggen så plagsom at folk trekker inn fra uteserveringene når sola går ned. Det er nemlig høytid for den plagsomme blodsugeren.

I videoen i toppen av denne artikkelen kan du se hvordan myggen «herjer» i Fet.

Nyklekket

– Larven har brukt våren til å utvikle seg fra larve til puppe. Klekkingen skjer rundt St. Hans, men i godt og varmt vær kan det skje tidligere, sier avdelingsdirektør og myggekspert ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Ottesen, som for tiden befinner seg på en myggkonferanse i Trondheim.

Med andre ord er det nyklekket mygg som nå herjer på Romerike og resten av Østlandet.

Ifølge Ottesen finnes det mygg som klekkes tidligere på året, men disse er mindre tallrike og mye større av vekst.

Prøver å stikke alle

De aller fleste vil merke når myggen er ute og svirrer.

Myggen vil prøve å stikke alle, men det stemmer at noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre. Man vet at myggen foretrekker menn framfor kvinner, og voksne framfor barn, ifølge FHI.

Noen tror at myggen tiltrekkes av «søtt blod», men insektet navigerer etter noe helt annet enn blod.

– De navigerer med syn og lukt og tiltrekkes blant annet av karbondioksid fra pusten. Myggen liker svette, og med sin gode luktesans kan den lukte seg fram til svette mennesker og dyr, sier Ottesen.

UNDER: I videoen ser vi én dags fangst i Lillestrøm:

Videoen over er innsendt fra Frank James Wilson som bor midt i Lillestrøm.

– Det tar helt av med mygg nå. Det er umulig å bruke hagen. På videoen ser man hvor mange mygg myggfella samlet på én dag, sier han til RB.

Blod og svette

Om du er spesielt attraktiv for myggen, kan endre seg fra time til time. Du trenger heller ikke engste deg for at du vasker deg for lite dersom myggen er glad i deg. Det er snakk om minimalt med svette som gjør at myggen lukter seg fram til nettopp deg.

– Mygg og mennesker har levd sammen i tusenvis av år. En teori er at noen mennesker har utviklet stoffer i kroppen som myggen skyr unna. Folks toleranse for mygg varierer fra menneske til menneske. Noen merker knapt myggen, mens andre opplever myggen som ekstra plagsom, sier Ottesen.

Folkehelseinstituttets tips for hvordan unngå myggestikk:

  • Det finnes mange måter å beskytte seg mot mygg på: myggolje, myggspray, myggspiral, mygghatt, myggnett og elektrisk myggdreper.
  • Myggskremmere som sender ut lyd har, ifølge FHI, null effekt.
  • Beste tips er å kle seg med lange bukser og langermede overdeler når man sitter ute på kveldstid, feste myggnett i vinduet hvis du plages om natten, samt bruke myggmiddel som inneholder dietyltoluamid (DEET).
  • Man skal imidlertid ikke bruke myggmiddel med DEET på barn under tre år, og middelet bør brukes med forsiktighet og kun på mindre hudområder på barn over tre år.

Fakta:

  • Stikkmygg (Culicidae) er blodsugende insekter som kan gjøre sommeren utrivelig for oss når de surrer rundt hodene våre og blodtørstig angriper med kvasse våpen.
  • I Norge er stikkene ufarlige, men de kan være ubehagelige med opphovning og kløe.
  • Bare hunnmyggen suger blod. Hun må ha blod for å kunne legge egg. Hannen lever av nektar fra blomster og dør snart etter parringen.
  • Stikkmygglarvene utvikler seg i stillestående vann. De fleste arter foretrekker små dammer, men noen finnes også i større, grunne dammer, i sumper eller myrer, og på oversvømte marker langs de store elvene på Østlandet.
  • De vanlige artene som plager oss mennesker er av slektenAedes. De utvikler seg i temporære dammer som fylles med vann under snøsmeltingen og som tørker ut om sommeren.
  • I en rekke land kan myggen overføre farlige sykdommer. Malaria er best kjent. Da er beskyttelsestiltak mot myggen ekstra viktig.

Kilde: Folkehelseinstituttet

UNDER: Slik herjet myggen i 2014!

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken