NAUSTDAL: Håkon Arntzen (19) fra Ski var en av de fire fra Natur og Ungdom som aksjonerte mot Nordic Mining på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane.

Onsdag for to uker siden ble blant annet lederen av Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson fra Oppegård, bortvist og bøtelagt for sivil ulydighet.

– Det var en litt spesiell og ny opplevelse, men jeg står for det jeg har gjort, sier Arntzen til ØB om bortvisningen 11. februar.

Han ble ilagt en bot på 10.000 kroner og ble bortvist fra stedet i 24 timer. Etter to timer på glattcelle på politihuset i Førde ble kvartetten sluppet ut igjen.

I ettertid kan det vise seg at aksjonistene også må erstatte tapet Nordic Mining har hatt under aksjonen.

For å dekke tapene sine vil selskapet gå til privat søksmål mot hver enkelt aksjonist.

Har for dårlig økonomi

Arntzen synes ikke noe om søksmålet, og synes det er dårlig gjort av et milliardselskap å gå til søksmål mot engasjerte ungdommer.

- Vi er hovedsakelig studenter og videregående skoleelever i alderen 16–25 år, så økonomien vår er deretter. Direktøren sa når vi startet aksjonen at han synes det var flott å se så mye engasjert ungdom samlet, og tre uker etterpå vil han saksøke oss.

– Er det ikke rett og rimelig at det vil ha igjen pengene de har tapt på aksjonen deres?

- I dette tilfelle er det Nordic Mining som driver miljøkriminalitet, i våre øyne, og da må selskapet tåle at noen sier ifra når de tar seg til rette.

Han vet heller ikke om Nordic vil saksøke de 70 – 80 aksjonistene flatt, eller om de vil saksøke hver enkelt, etter hvor mange dager de har deltatt i aksjonen.

- Vi har det foreløpig bare fra media, så tiden får vise hvor stort beløp vi saksøkes for.

Ingen sympati fra Nordic Mining

Direktøren i Nordic Mining, Ivar Fossum, har ingen sympati med aksjonistene, og sier til NRK:

– Dette skulle de ha tenkt over før de bestemte seg for å forstyrre arbeidet vårt. Disse demonstrasjonene har ført til tap i millionklassen for oss, og nå går vi til søksmål for å forsøke å dekke inn tapene våre.

Arntzen har ikke mistet kampgnisten og vil fortsatte å aksjonere.

- Tvert imot, dette gir meg bare ennå mer kampånd. Vi har ikke gitt opp. Finner de området drivverdig, vil vi aksjoner igjen, erklærer en engasjert Arntzen.