Sjekk dette nyttårsværet, men bruk hue folkens

Vakkert: Det blir klart og fint vær på nyttårsaften i Follo.arkivfoto: Ole Kr. Trana

Vakkert: Det blir klart og fint vær på nyttårsaften i Follo.arkivfoto: Ole Kr. Trana

Artikkelen er over 3 år gammel

Været for nyttårsaften blir helt kanon, men brannvesenet anmoder oss om å bruke sunt norsk folkevett, når det kommer til oppskyting av fyrverkeri.

DEL

FOLLO: Fra Meteorologisk institutt meldes det om rolig vindforhold, høyt skydekke og et par minusgrader, når vi går over til 2017.

– Jeg må si det ser lovende ut for dere i Follo. Skydekket, som blir høyt, vil nok også kunne sprekke opp en del og stjerner vil komme til syne, sier vakthavende meteorolog, Kristian Gislefoss til Østlandets Blad.

I tiden frem mot kvelden nyttårsaften, vil temperaturen stige noe. Men når klokkene slår for det nye året, vil skydekket lette og temperaturen synke en del.

Minimalt med vind

– Det blir et værskifte når vi nærmer oss midnatt på nyttårsaften. Temperaturen vil gå noe ned på minussiden, så det er nok greit å kle på seg litt ekstra for dem som skal ut å se på fyrverkeriet, sier Gislefoss.

Det vil bli litt trekk i luften, men ikke mer enn 1–3 sekundmeter ifølge meteorologen.

Med tanke på den minimale nedbørsmengden vi har hatt i vårt distrikt den siste tiden, er det kanskje greit å tenke på brannfaren.

– Barfrosten hjelper jo en del, men jeg vil samtidig anmode alle om å bruke hue og sunt norsk folkevett når det gjelder oppskyting av fyrverkeriet, sier Bård Fredriksen ved forebyggende enhet i Follo Brannvesen.

Gruer oss ikke

– Fyrverkeri er ikke ufarlig. Følg reglene som gjelder for det du har tenkt å skyte opp. Vernebriller, null alkohol og sund fornuft hjelper godt, sier Fredriksen.

– Er nyttårsaften en dag dere gruer dere til?

– Vi brannfolk gruer oss ikke. Vi gjør bare jobben vår, uansett hvilken dag på året det er, sier Fredriksen.

I disse dager er forebyggende enhet ved Follo Brannvesen ute på inspeksjon ved samtlige utsalgssteder for nyttårsraketter. Så langt er ingen feil eller mangler avdekket.

Vinteren, slik de fleste ønsker den, med masse snø, har så langt uteblitt. Når vi går over i det nye året, kan det skje endringer på dette.

– Vi går helt klart inn i en kaldere periode, med temperatur ned mot minus 10 grader. Jeg vil heller ikke utelukke at vi i løpet av den første uken i 2017 kan oppleve at det drysser noe hvitt ned på bakken. Når og hvor mye vil jeg helst ikke spå om, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss.

Artikkeltags