Fredag ble Oslo offisielt europeisk miljøhovedstad - markeres med aktiviteter gjennom hele helgen

TILSTEDE: Kronprins Haakon og dronning Sonja var æresgjester under en høytidelig seremoni i Oslo rådhus for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019.

TILSTEDE: Kronprins Haakon og dronning Sonja var æresgjester under en høytidelig seremoni i Oslo rådhus for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Se åpningsseremonien i reprise og se hva som skjer i helgen.

DEL

OSLO: Starten på Oslos år som europeisk miljøhovedstad gikk i går, fredag den 4. januar, og det hele markeres med en rekke engasjerende aktiviteter som går over en hel helg på SALT. Hele byen er invitert til å delta i feiringen. Du kan se programmet lenger ned i saken.

Kronprins Haakon, dronning Sonja og flere andre høytstående gjester fra inn- og utland var på plass da Oslo offisielt ble åpnet som Europas miljøhovedstad.

Oslo 20190104.
Kronprins Haakon og dronning Sonja var æresgjester under en høytidelig seremoni i Oslo rådhus for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Oslo 20190104. Kronprins Haakon og dronning Sonja var æresgjester under en høytidelig seremoni i Oslo rådhus for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Har forsøkt før

Den norske hovedstaden har tre ganger tidligere forsøkt å sikre seg utmerkelsen, og tross hard konkurranse fra tolv andre europeiske storbyer lyktes de endelig i 2019.

Fredag var det duket for den offisielle åpningsseremonien, som blir startskuddet for minst 350 miljøarrangementer i byen i løpet av året som kommer. En tydelig stolt og fornøyd miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) var blant talerne.

– Vi er den første generasjonen som kan se effekten av global oppvarming. Vi er også den siste generasjonen som kan løse problemet. Vi kan ikke la noen andre overta dette problemet. Vi må løse det selv, sa hun.

– Mitt håp er nå at Oslo kan eksportere sine klimaløsninger til andre større byer rundt om i hele verden. Slik kan lille Oslo forandre hele kloden, fortsatte miljøbyråden.

Oslo 20181019.
Bjørvika med Operaen og det nye bygget som skal huse Munch-museet.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Oslo 20181019. Bjørvika med Operaen og det nye bygget som skal huse Munch-museet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto:

Dyrt

Den offisielle tittelen European Green Capital Award ble overrakt av EUs kommissær for miljø, fiskeri og maritime spørsmål, Karmenu Vella. Lisboa-ordfører Fernando Medina, som måtte se byen sin bli slått på målstreken av Oslo, var på plass sammen med Hubert Bruls, ordføreren fra fjorårets vinnerby Nijmegen.

Fredagens høytidelige seremoni i Oslo rådhus er et av flere kostbare arrangementer, og Oslo-byrådet har fått kritikk for å bruke for mye penger på å være miljøhovedstad. Den samlede prislappen skal etter planen bli på 118 millioner kroner, men dette inkluderer også penger til styrking av undervisningen om miljø og klima i Oslo-skolen og en ny app som skal gjøre det lettere for folk å ta grønne valg i hverdagen.

Oslo-byrådsleder Raymond Johansen har avfeid pengekritikken som populistisk.

– I stedet får de komme med konkrete forslag til hvilke punkter i programmet de vil kutte. Er det tiltak rettet mot barnehager, bydeler eller næringslivet? spurte han retorisk da han fikk spørsmålet i fjor.

Oslo 20190104.
F.v: Byrådsleder Raymond Johansen, EU-utsending Karmenu Vella, ordfører Hubert Bruls fra Nijmegen og ordfører i Lisboa, Fernando Medina under en pressekonferansen i forkant av den høytidelige seremonien for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Oslo 20190104. F.v: Byrådsleder Raymond Johansen, EU-utsending Karmenu Vella, ordfører Hubert Bruls fra Nijmegen og ordfører i Lisboa, Fernando Medina under en pressekonferansen i forkant av den høytidelige seremonien for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Buss og bomring

Kåringen av europeisk miljøhovedstad gjøres av EU-kommisjonen, og første by ut var Stockholm i 2010. Også Bristol og København har vært miljøhovedsteder.

Oslo vant kåringen takket være omfattende satsing på kollektivtransport, kutt i klimautslipp, kildesortering og andre miljøtiltak. EU-kommissær Vella sier til NRK at prisen var vel fortjent.

– Oslo fortjente å vinne. De har drømt, jobbet og lagt planer for dette, og de lyktes. Først og fremst så vant de fordi de setter innbyggernes interesser først, som er selve ideen bak prisen, sier han.

(©NTB)

Gratis arrangementer

Oslo kommune markerer starten på miljøhovedstadsåret med en rekke gratis og åpne arrangementer. I samarbeid med Klimafestivalen gjør vi om SALT til en vinterlandsby med aktiviteter, workshops, konserter, poesi og foredrag gjennom hele helgen. Programmet passer for store og små, ifølge arrangøren.

Dette skjer

Her er en kopi av programmet for helgen slik at du kan få med deg hva som skjer.

Lørdag 5. januar

12:00:SALT åpner.

Fra 12:00-16:00 vil det være aktiviteter og workshops for store og små i Bazaar-teltet. Her er det bare å komme innom og finne noe man vil gjøre:

 • Ingrid Bergtuns redesignworkshop hvor du kan lære å sy hårstrikker, sminkepads eller tøyposer til frukt og grønnsaker. Workshopen passer fra 12 år og oppover pga. sying med maskin.
 • Øisteins Blyants pappeskeverksted. Ved bruk av pappesker, tusjer og fargeblyanter kan du bygge ditt eget hus, møbler, sykler eller til og med familiemedlemmer. Workshop passer fra 12 år eller for yngre barn med bistand fra voksne.
 • Sammen med Relove kan du lage myke figurer og kosedyr av avlagte plagg, pledd og tekstiler. Barn får hjelp til å sy på maskin eller for hånd.
 • OMLEK holder workshop der barna kan bygge lykter av hageavfall og mose.
 • Bergans miljørebus: Løs miljøoppgaver og få muligheten til å vinne redesignprodukter fra Bergans. Bergans’ sybil er også på plass og tilbyr gratis reparasjon av alle turklær som kan fikses på stedet, dvs. det som skal sys eller lappes (maks to plagg per person). Større reparasjonsjobber på Bergans-produkter kan leveres inn til reparasjon mot en kostnad.

Workshopene vil ha pause mens sceneprogrammet pågår.


13:00-13:30 i Bazaar-teltet: 
Øisteins blyant tegneshow. Showet passer for alle som er interessert i å lære mer om tegning. Øistein kommer til å ha fokus på temaet miljø når han tegner. Anbefalt alder er fra 3 år og oppover.


14:30-15:00 i Langhuset:
Fremtidens Mat - En panelsamtale med kokk og moderator Ole Martin Alfsen og paneldeltakere:

 • Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender
 • Kristin Helene Randulff Nielsen, forfatter av boken «Håndplukk»
 • Herman Dahl, YouTuber
 • Ludvig Becker, UnikMat

Vi trenger 2,7 jordkloder hvis alle mennesker på jorda skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig nordmann. Hvordan påvirker dette hva vi spiser? Og burde spise? Panelet vårt prøver å finne en løsning på denne utfordringen på 30 minutter.


15:00-15:30 i Bazaar-teltet: 
Plutselig barneteater. Improvisasjonsteateret tar imot råd fra publikum til hva eventyret de fremfører skal handle om. Anbefalt alder er fra 4 år og oppover.

Før sceneprogrammene kan du møte Miljøhelten Tigra – miljøhovedstadens egen maskot som fremfører sangen «Miljøhelten Tigra»! «Miljøhelten Tigra» lanseres snart på Spotify.


Kveldsprogram med 18-års aldersgrense:

18:00-20:00 i Bazaar-teltet:
PechaKucha Spesial – Grønne historier fra Oslo. Arrangementet krever (gratis) billett. Reserverte billetter som ikke løses inn 30 minutter innen konsertstart, vil bli tilgjengelige for drop-in.

PechaKucha ble startet i Tokyo i 2003 og er et kulturelt event hvor deltakere fra arkitektur, design, film, kunst, musikk og vitenskap møtes og uformelt viser seg og sitt arbeid i en serie korte presentasjoner. Foredragsholdere er:

 • Anne Beate Hovind, Framtidsbiblioteket – et verk om håp og tillit
 • Sherry Hakimnejad, Kompassmat og hvordan ungdom og sysselsetting reduserer matsvinn
 • Sverre Jervell, Badingens historie i Oslofjorden
 • Magnus G. Nielsen, Gravferdsetaten – en grønn og innovativ etat
 • Bjørn H. Smevold, Biologisk mangfold i hovedstadsområdet
 • Kjetil Østli, Shifting baselines
 • Lars Nilssen og Lars Lenth, Urban ørret – fiske innafor ring 3
 • Kristin Helene Randulff Nielsen, Håndplukk – smak på Oslo!
 • Christine Spiten - Havlandet; historien om folket som rettet havet og seg selv (en fiksjon).
 • Helene Gallis - Byliv, sirkulærøkonomi og talentutvikling
 • Tom Helgesen - Oslos naturperler
 • Bonus - Slampoesi av Fredrik Høyer


21:00-22:00 i Bazaar-teltet:
Konsert med Daniel Kvammen. Konserten krever (gratis) billett. Reserverte billetter som ikke løses inn 30 minutter innen konsertstart, vil bli tilgjengelige for drop-in.


23:00: 
Bazaar-teltet på SALT stenger.

Søndag 6. januar

12:00:
SALT åpner.

• Bli med og snekre fuglekasser (utendørs) sammen med Miljøagentene mellom klokken 12:00 og 17:00. Miljøagentene er barnas miljøvernorganisasjon, og vil skape et varig og løsningsorientert engasjement for natur hos flest mulig barn på barns egne premisser. Mange fugler sliter med å finne en god plass å bygge reir. Du kan hjelpe dem ved å snekre og henge opp fuglekasser! Fuglekassen du lager kan du ta med hjem.

Fra 12:00-16:00 vil det være aktiviteter og workshops for store og små i Bazaar-teltet. Her er det bare å komme innom og finne noe man vil gjøre:

• Sammen med Relove kan du lage myke figurer og kosedyr av avlagte plagg, pledd og tekstiler. Barn får hjelp til å sy på maskin eller for hånd.

• OMLEK holder en workshop der barn kan lage leker av gjenbruksmaterialer og snurrebasser av gamle CDer.

• Stilyagi holder en workshop der man kan lage eller redesigne hårstrikker og masker.

Workshopene vil ha pause mens sceneprogrammet pågår.


13:00-13:30 i Bazaar-teltet:
Bli med på smell, sprell og gøy, og møt den kjente og populære programlederen, fysikeren og edutaineren Selda Ekiz kjent fra Newton, Barn Ingen Adgang og Alle mot 1. Hun kommer til oss med et spennende fysikkshow! Det vil bli flammer, smell og røyk (ingen brannalarm vil gå), og Selda vil ta opp barn på scenen for å ha dem som assistenter under eksperimentene. Showet passer best for barn fra 6-8 år og oppover, og passer godt for unge og voksne også. Foreldre må passe på de minste barna, de kan bli litt skremt av eksplosjonene.


14:00 i Pyramiden:
Blekkulf-show!


15:00-15:30 i Bazaar-teltet:
Plutselig barneteater. Improvisasjonsteateret tar imot råd fra publikum til hva eventyret de fremfører skal handle om. Anbefalt alder er fra 4 år og oppover.

Før sceneprogrammene kan du møte Miljøhelten Tigra – miljøhovedstadens egen maskot som fremfører sangen «Miljøhelten Tigra»! «Miljøhelten Tigra» lanseres snart på Spotify.


16:00:
Bazaar-teltet på SALT stenger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken