Gå til sidens hovedinnhold

Oljeutstlipp i Oslofjorden. Brann Øst har foreløpig ikke iverksatt noen tiltak

Artikkelen er over 3 år gammel

Bymiljøetaten i Oslo advarer folk mot å bade der de ser oljefilm i fjorden akkurat nå.

OSLOFJORDEN: Grunnet oljeutslipp i Alnaelva i Oslo onsdag 30. mai har i ettermiddag Oslo kommune sendt ut et varsel hvor de fraråder bading på Sørenga og alle steder i Oslofjorden hvor du ser oljefilm på vannet.

Det var onsdag ettermiddag at det lekket ut flere tusen liter fyringsolje ut i Alnaelva i Oslo fra anlegget til Sporveien på Ryen. Denne olje endte i sjøen, og som følger av dette, ber Bymiljøetaten folk om å se etter olje. Bortsett fra Sørenga, advares det også mot bading på Hovedøya, Bleikøya og Tjuvholmen.

– Det er ikke voldsomme mengder olje ute i fjorden nå. Vi er ute på ekspedisjon jevnlig, men folk må se etter og sjekke at det ikke er olje i vannet før de bader, sier pressekontakt Monica Olsen i Bymiljøetaten i Oslo kommune til NRK.

Hun forklarer at det flere steder ligger en tynn oljefilm på vannet, men at denne etter hvert vil fordampe.

Holder seg orientert

Mange lurer på hvorvidt det er en fare for at dette skal spre seg til strendene i Oppegård, Nesodden og andre strender i vårt område

Virksomhetsleder i UTE i Oppegård kommune, Heidi Tomten, opplyser at kommunen følger med.

- Vi har ikke satt i gang noen beredskap, og jeg tror kanskje at dette er såpass langt unna at det ikke vil nå oss, men vi holder oss oppdaterte dersom det skulle bli behov for tiltak, sier hun til ØB.

Følger med

Ved Brann Østs operasjonssentral, får ØB opplyst at man følger med. Det er brannvesenet som eventuelt må rykke ut med lenser dersom oljen skulle spre seg til lokale strender i Follo.

- Så vidt vi har forstått er utslippet sentrert i Oslo, så vi har ikke iverksatt noen tiltak hos oss ennå. Vi har situasjonen under oppsyn, og brannvesenet i Oslo følger kontinuerlig med. Enn så lenge følger vi med på de beskjedene vi får fra Oslo, men vi har ikke foretatt oss noe ennå, opplyser Frode Johannesen ved operasjonssentralen til ØB.

Hvis man får olje på huden

  • Vaskes av med såpe og vann. Huden kan bli irritert. Bruk gjerne fuktighetskrem etter vask.
  • Hvis man svelger olje: Stoffet kan irritere og gi brekninger. Melkeprodukter kan redusere plagene. Hvis du kaster opp mer enn en gang, kontakt lege. 
  • I luftveiene: Olje fordamper og kan gi irritasjon i luftveier og øyne. Forlat stedet. Tungpust kan oppstå straks eller noen timer etter innånding eller brekninger. Hvis man blir tungpusten bør man kontakte lege.

Kommentarer til denne saken