Gå til sidens hovedinnhold

Politiet meget kritisk til Odins soldater

- Vi aksepterer ikke borgervern

Artikkelen er over 5 år gammel

Det stormer rundt gruppen Odins soldater. Politiet i Follo gjør det klart at de ikke er velkommen.

FOLLO: Odins soldater har etablert seg flere steder. Kledd i svarte hettegensere, dekorert med norsk flagg og vikinghjelm, har de patruljert gatene.

Nå har politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt gått ut med en melding der han gjør det klart at han ikke aksepterer at grupper opptrer som en form for borgervern.

- Vi minner om at det kun er politiet som har adgang til å utøve politimyndighet, og ingen andre kan benytte maktmidler for å opprettholde ro og orden, sier politimester Steven Hasseldal.

Dette betyr at Odins soldater og lignende grupper ikke kan patruljere gatene for å opprettholde ro og orden, og eventuelt gripe inn i situasjoner. Følger "soldatene" politiets pålegg og retningslinjer, kan de ferdes i gatene.

Odins soldater har patruljert i flere byer på Østlandet, og politiet har fått melding fra flere steder der de har vært å se. Men det er ikke meldt om hendelser eller grupperinger i Follo, så langt ØB kjenner til.

Politikerne ønsker ikke Odins soldater til Ski

Vil bli bortvist

- Hvis folk opplever gruppen som provoserende og det fører til ordensproblemer og motreaksjoner, vil politiet reagere. Det er lav terskel for at Odins soldater blir bortvist umiddelbart, sier politimesteren, med sete i Ski.

Han gjør det klart at det er trygt å være i byene og tettstedene på kveldstid.

- Politiet i Follo har et godt samarbeid med kommuner og serveringsbransjen. Dette begrenser overskjenking og annen problematikk. Natteravnene gjør også en god jobb, sier politimester Steven Hasseldal.

Fikk Frp-støtte

I dag har det vært full krangel i regjeringen etter at den sentrale Frp-politikeren Jan Arild Ellingsen sa til radioprogrammet Politisk kvarter at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og kriminalitet, bør få honnør for det.

Ronny Alter er talsperson for Odins soldater på nasjonalt plan. Han er tidligere kjent fra grupper langt ute på ytre høyre-siden.

Kommentarer til denne saken