Togstreik etter brudd i lokfører-mekling

STREIK: Denne informasjonen møter togpassasjerene fra Fredrikstad torsdag morgen.

STREIK: Denne informasjonen møter togpassasjerene fra Fredrikstad torsdag morgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Strekninger som Ski-Skøyen-Stabekk og Lillestrøm-Spikkestad blir hardest rammet i togstreiken som var et faktum torsdag morgen etter at meklingen brøt sammen. NSB varsler at det ikke vil bli satt inn buss for tog.

DEL

71 lokførere ble tatt ut i streik fra torsdag morgen etter at det ble brudd i meklingen natt til torsdag. NSB innstiller 170 avganger som følge av streiken.

Vegtrafikksentralen sier til NRK.no at de ikke tror på noen dramatisk økning av trafikken inn mot Oslo på grunn av togstreiken.

Mange tar fortsatt toget fra Sarpsborg, Fredrikstad og Moss med regiontogene selv om flere lokaltog står.

Partene var ikke blitt enige da fristen gikk ut ved midnatt, men valgte å fortsette meklingen på overtid. Klokken 2.30 melder LO Stat at det ble brudd, og dermed er streiken et faktum.

– Vi aksepterer ikke dumping av lokførernes utdanning. Vi må ha en nasjonal standard. Vi må sikre at våre medlemmer kan frakte passasjerene trygt fram. Derfor er vi i streik, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) i en pressemelding.

– Vi beklager svært overfor NSBs kunder og passasjerer at NLF velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd sine krav om å tariffeste lokomotivførernes kompetanse, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NTB.

Rundt 150 innstillinger

Torsdag morgen er nesten 170 tog på følgende strekninger innstilt:

Linje L1 Spikkestad – Lillestrøm, Lillestrøm – Spikkestad 
Linje L2 Stabekk – Ski, Ski – Stabekk 
Linje L12 Kongsberg – Eidsvoll, Eidsvoll – Kongsberg
Linje L13 Drammen – Dal, Dal – Drammen 
Linje L14 Asker – Kongsvinger, Kongsvinger – Asker 
Linje L21 Stabekk – Moss, Moss – Stabekk 
Linje L22 Skøyen – Mysen, Mysen – Skøyen

Av de totalt 71 lokførerne som det er varslet plassoppsigelse for, jobber 58 i Oslo, Ski og Lillestrøm. Streiken får dermed store konsekvenser for reisende i disse områdene. Det er nemlig lokaltogene i Oslo og Akershus som først og fremst blir rammet av streiken. Strekninger som Ski-Skøyen-Stabekk og Lillestrøm-Spikkestad blir hardest rammet. I Bergen, Trondheim og Kristiansand er det tatt ut en lokfører på hvert sted, og streiken får dermed mindre konsekvenser der.

NSB har lagt ut en oversikt over samtlige avganger som ikke blir kjørt som vanlig. Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier informasjonen også vil bli lagt ut i apper og i reiseplanleggeren.

Lovlig streik

Det vil ikke bli satt opp erstatningsbusser for de innstilte avgangene.

– Vi beklager overfor de reisende. Dette blir en vanskelig situasjon, men vi kan ikke nekte bruk av lovlige virkemidler i arbeidslivet. Dette er en lovlig streik, og da ville det være et brudd på spillereglene om vi gikk inn med alternativ transport, sier Lundeby til NTB.

Flytoget blir ikke berørt av streiken.(©NTB)

Artikkeltags