Fire unge høyrepolikere og to fra Kristelig Folkepartis fikk ikke oppholde seg i Vest-Sahara søndag ettermiddag. Da Amta snakket med dem i 20.30-tiden hadde alle det bra, men de hadde foran seg en 4-5 timer lang biltur gjennom ørkenen før de kan finne et sted å sove.

- Det var så klart en anstrengt situasjon, men vi var ikke direkte redde, sier drøbakgutten Snorre Sandberg.

Sammen med tre andre unge akershuspolitikere ble han søndag kveld nektet adgang til Vest-Sahara.

Ble grundig registrert

- Politiet opptrådte nesten litt latterlig. Blant annet lot de som om de snakket i telefonen mens de brukte mobilkameraet til å fotografere oss og alt vi hadde med oss, sier Snorre Sandberg, som er høyrepolitiker og styremedlem i Akershus Høyres studenter.

Politifolkene er marokkanske, for Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

-Viktig å dokumentere

- Hvorfor engasjerer unge høyrefolk seg i dette utenrikspolitiske spørsmålet, Snorre Sandberg?

- Vi mener det er viktig å dokumentere hva som foregår i et land der norske selskaper profiterer på en virksomhet som kanskje er basert på noe som ikke burde vært akseptabelt. Nå får vi dessverre ikke noe informasjon ut om forholdene i landet. Det er selvsagt poenget med å hive oss ut. Det vil si, vi kom jo aldri ordentlig inn. Vi ble stoppet av politiet før vi kunne kjøre videre inn i landet.

- Hvorfor?

- Politiet i dette landet trenger ikke oppgi noen grunn, men jeg regner med at de ikke vil at det skal komme informasjon ut fra Vest-Sahara, sier Snorre Sandberg fra Drøbak, som offisielt er i Marokko på vegne av Høyre-studentene i Akershus.

- Virker håpløst

De norske ungdomspolitikerne rapporterer også hjem til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Kristian Sveistrup (KrF) fra Sørum sier til nettstedet vest-sahara.no at det virker ganske håpløst, og fortsetter:

- Politiet ga oss ingen grunner, men sa bare at nordmenn og svensker er uønsket i Sør-Marokko. Kristian Sveistrup sitter også i internasjonalt utvalg i KrFU.

Gruppen på fire reiste ifølge vest-sahara.no fra Agadir i en leiebil søndag morges, og ankom en marokkansk politikontroll helt sør i Marokko, ved Tan Tan, klokken fire søndag ettermiddag.

Støttekomiteen snakket med gruppen på telefon da de ble nektet videre reise sørover klokken halv fem.

Peker på urettferdighet

- Vi skulle reise til Vest-Sahara for å se hvordan Marokko undertrykker den saharawiske befolkningen. Det er uforståelig at norske selskaper ikke følger norske myndigheters frarådning mot næringsliv i territoriet, sier Rolf-Jonas Ringen Kristiansen til

Kristiansen, som er leder av Østfold Unge Høyre, sier ifølge støttekomiteens nettside at Vest-Saharas folk har rett på dette landet, og til å få disponere sine egne ressurser slik de selv ønsker.

Daniel Fladvad, AU-medlem i Akershus Unge Høyre, forteller at gruppen nå kommer til å protestere overfor marokkanske myndigheter.