ÅS/SKI: Førstkommende onsdag, 28. september, legger fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland frem sin tilrådning om fremtidig kommunestruktur i Oslo og Akershus. Den nye kommunestrukturen skal gjelde fra 1. januar 2020.

Hør på folket

Senterpartiet i Akershus liker dårlig tanken på at fylkesmannen kan komme til å anbefale tvangssammenslåing av flere kommuner. Det gjelder blant annet Ås, til tross for at innbyggerne i folkeavstemningen sa ifra om at de vil at Ås skal fortsette som egen kommune.

– Ås er et eksempel på en kommune som har drevet en god kamp og der folket sier at de vil at kommunen skal bestå som egen kommune. Folket skal man høre på, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Han kjenner Ås godt fra sine fem år som student i kommunen, og mener kommunen har mange gode argumenter for å være alene.

– Ås klarer seg godt alene. Kommunen har fylkets største videregående skole, fornøyelsespark, universitet i toppklasse og er i vekst.

Opp i Stortinget

Neste uke har Akershus Senterparti sitt nominasjonsmøte der Gjelsvik er innstilt som nummer én. Dersom regjeringen tvinger kommuner til å slå seg sammen mot sin vilje, vil han ta omkamp i Stortinget dersom han får plass neste høst. Noe både han håper på.

– Hva er vitsen med lange prosesser når det ikke skal bety noe for fylkesmannen og departementet? Det er det samme som forakt for demokratiet. Kommer jeg inn på Stortinget, er noe av det første jeg kommer jeg til å foreslå at tvangssammenslutningene blir opphevet, sier han.

Regjeringens begrunnelse for ny kommunestruktur er mer robuste kommuner. Det mener Marianne Røed at Ås viser seg å være.

– Det vi sliter med er at vi vokser så fort, sier hun.

På egne bein

Gjelsvik fra Sørum, Røed fra Ås og Graven fra Ski mener kommunalminister Sanner la press på kommunene for å slå seg sammen. Da mange sa nei, ble fristen utvidet i håp om at mange skulle si ja.

– Jeg håper vi har brukt nok tid når vi har falt ned på at vi vil fortsette som egen kommune. Nå håper jeg vi nå kan konsentrere oss om de viktige sakene og at det blir respektert, sier Røed.

Les også: – Ufint politisk spill fra Skis side

Les også: – Vil provosere frem tvang

Les også: - Dette er slakting av Ås