Enig om ny regjeringsplattform – KrF, Venstre, Frp og Høyre skal danne regjering sammen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

GARDERMOEN (Nettavisen): Etter mange timer med tautrekking og finlesing av Granavolden-erklæringen, er konklusjonen klar: KrF går inn i Solberg-regjeringen.

DEL

(Nettavisen/NTB) GARDERMOEN: Det ble klart torsdag kveld.

Det ble også klart at de borgerlige partiene beholder abortlovens paragraf 2c – muligheten for fosterreduksjon fjernes. De fire partiene er enige om en handlingsplan for å redusere uønskede graviditeter.

Den alminnelige aldersgrensen i staten heves til 72 år i den nye borgerlige regjeringsplattformen.

KrF-drama

KrFs landsstyre sa ja til regjeringsplattformen med 19 mot 17 stemmer, etter det NTB erfarer.

Årsaken til at det ble flertall for regjeringsplattformen i det sterkt splittede partiet, var at flere som i fjor høst sto på rød side i den interne dragkampen, stemte for plattformen i den avgjørende avstemningen, etter det NTB forstår.

Det gjaldt stortingsrepresentant Tore Storehaug, fylkesleder Ingelin Noresjø fra Nordland, fylkesleder Espen Andreas Hasle fra Oslo og KrFU-leder Edel Marie Haukland i Nordland, ifølge NTBs opplysninger.

Som en konsekvens av godkjenningen til landsstyret, har KrF-leder Knut Arild Hareide valgt å gå av som partileder.

- Den argumentasjonen har det norske folk fått høre 970 ganger iløpet av høsten, svarte han sarkastisk på spørsmålet om hvorfor han stemte imot, etter at pressekonferansen var et faktum.

Ifølge TV 2 skal Hareide ha stemt mot regjeringsplattformen, og nå er Olaug Bollestad konstituert som fungerende leder i partiet.

- Historisk dag!

Dermed får statsminister Erna Solberg (H) sin store drøm oppfylt.

– Jeg er veldig glad for å stå her sammen med forhandlingslederne fra Frp, Venstre og KrF. Etter to uker er vi enige om en regjeringsplattform. Den er godkjent i alle partier, sa Solberg på pressekonferansen.

Hun møtte pressen på Gardermoen sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande, Frp-leder Siv Jensen og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Dette er en historisk dag. Norge får den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985, understreket hun.

– Mange land opplever ustabilitet, men vi har gjennom gode, men tøffe forhandlinger funnet sammen. Det viser at de fire partiene har en vilje til å finne løsninger og lage kompromisser. Vi står sammen om verdien av å bygge et samfunn nedenfra, fremholdt statsministeren.

Taxfree-seier

Frps taxfree-seier fra 2014 som KrF reverserte før jul, blir likevel beholdt etter at de fire borgerlige partiene ble enige om en ny regjeringsplattform.

– Samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre, sa Frp-leder Jensen til NTB dagen etter at KrF påførte Frp et sviende nederlag midt i budsjettinnspurten på Stortinget i fjor høst.

Det handler om muligheten til å kjøpe to flasker ekstra vin i taxfree for alle som ikke kjøper tobakk. Den sørget KrF for å reversere gjennom et krumspring i stortingssalen samtidig som partiet forhandlet om neste års statsbudsjett med de tre regjeringspartiene.

Nå har Jensen sagt «morna». Under forhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF om ny regjeringsplattform som har vart i drøye to uker, slås det fast at taxfree-endringen fra 2014 beholdes, skriver Dagens Næringsliv.

- Bedre enn Jeløya-plattformen

Jensen sier den nye regjeringsplattformen er bedre enn den forrige og nevner ytterligere kutt i eiendomsskatten som et av flere gjennomslag.

– Vårt landsstyre stemte enstemmig ja til en plattform som trygger Norge og sikrer et bærekraftig velferdssamfunn. Denne plattformen er bedre for Frp enn Jeløya-plattformen, sier Jensen om samarbeidsplattformen for en regjering med Venstre, Frp, KrF og Høyre.

Hun sier Frp gikk inn i forhandlingene med krav om lavere skatter og avgifter, fortsatt historisk satsing på samferdsel og mindre bompenger, samt en fortsatt restriktiv, rettssikker innvandringspolitikk. Alt dette fikk de gjennomslag for, mener Frp-lederen.

Hun trakk blant annet fram at antallet kvoteflyktninger skal reduseres hvis antall asylsøkere øker betydelig, samt at Frp har fått gjennomslag for å redusere eiendomsskatten fra 5 til 4 promille.

Ropstad: - Stolt og glad

KrF har fått gjennomslag for å øke barnetrygden. – Det er en viktig sosial seier for ungene som vokser opp i fattigdom, sier Ropstad.

– Jeg vil begynne med å takke de andre partiene for tøffe, men veldig konstruktive samtaler der jeg mener vi har funnet gode løsninger for Norge. Og jeg er stolt og glad for viktige KrF-gjennomslag i denne plattformen, sa Ropstad på en pressekonferanse torsdag kveld.

Han opplyser at KrF hadde en klar ambisjon om å få til en barnereform og en likeverdsreform, i tillegg til å ta vare på de kristne røttene og løfte de kristne verdiene, samt å få til et stort engasjement for å bekjempe klimaendringer og for å kjempe for verdens fattigste.

– Det leverer vi på, sa Ropstad.

Venstre: - Ny klimakur

Venstre har fått inn mål om 45 prosent klimakutt i ikke kvotepliktig sektor innen 2030 i den nye regjeringsavtalen.

– Det blir en ny klimakur for Norge, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da regjeringsplattformen ble presentert torsdag kveld.

Grande sier at det er enighet om at det skal satses på kollektiv, grønn skipsfart, engangsprodukter i plast skal forbys, og alle elbilfordelene skal fortsette.

I tillegg sier Venstre at det satses på en god skole for alle.

– De svake ungene skal få ekstra fagfolk og ikke ufaglærte, og vi skal få en mer fleksibel skolestart, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken