Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ og papiravisen i fire uker for kun 99 kroner

SIGGERUD:Da Kristoffer Jamtøy Skarsem skulle slå gresset på Lillebru gård sist søndag, måtte han ta hensyn litt utover det vanlige. Midt på enga sto ei lekegrind. Inne i lekegrinda, godt beskyttet fra slåmaskinens skarpe knivblad, lå en rådyrkalv.

– Det var en god idé, for da ligger kalven i hvert fall i ro, slår Kristoffer fast.

I et drøyt år nå har Kristoffer Jamtøy Skarsem vært gårdsgutt på Karlsrud gård i Ski. I tillegg driver han med litt leiekjøring med gress. Den store skrekken for alle som slår, er å få en rådyrkalv i slåmaskinen.

Bekymret for rådyrkalvene

Eieren av Lillebru gård er en av dem som ville ha Kristoffer til å komme med traktor og slåmaskin for å slå gresset på ei stor eng. I forrige uke ringte derfor Kristoffer til Anders Baumberger for å si at på lørdag hadde han tid til å ta turen til Lillebru gård.

– De var bortreist, og ville ikke fått tid til å ta et gjennomgang av jordet før jeg kom lørdag. Derfor spurte han om jeg kunne vente til søndag, for da hadde de fått tid til å gå over jordet og lete etter rådyrkalvene som de har gående der. Så da ble det søndag i stedet. Det gikk greit for meg.

Lekegrinda kom til nytte

I nitiden søndag morgen kom Kristoffer kjørende opp til Lillebru gård med traktoren sin. Der skulle han slå gress på ei rundt 70 dekar stor eng, ifølge avtalen.

– Da jeg kom, sprang voksne og unger ute på enga og etter rådyrkalver. De fikk jaget bort noen, og satte lekegrinda rundt den som lå igjen, forteller slåmaskinkjøreren.

– Ikke rør rådyrkalvene!

Rådyrene holder til i randsonen mellom skog og eng. Når rådyrmor må forlate kalven sin for å skaffe seg mat og vann, får kalven beskjed om å legge seg ned i det høye gresset og ligge helt stille til mor kommer tilbake. De nyfødte kalvene har ingen lukt. Dermed får ikke rovdyr som reven ferten av dem.

Dersom mennesker løfter opp rådyrkalver, avsetter vi lukt på den. Når mor kommer tilbake, kjenner hun den fremmede lukten og kjennes ikke ved sin egen kalv. Ofte skyr hun den og overlater den til seg selv, fordi hun ikke skjønner at dette er hennes avkom.

Les også: Viltkamera fanget opp villsvin i Vestby

Fikk stoppet i aller siste liten på Karlsrud gård

En bondes store skrekk er nettopp å få rådyrkalver i slåmaskinen. Kristoffer har heldigvis bare opplevd det én gang.

– Det er ikke noe trivelig. Det er klart at når jeg sitter og slår, sitter jeg og titter ut av vinduet for å sjekke. Men de er så små at du ikke har noen sjans til å se dem. Under førsteslåtten på Karlsrud gård i år oppdaget jeg en rådyrkalv i aller siste liten. Jeg rakk akkurat å stoppe maskinen. Da var den kanskje fem centimeter unna kalven, men det gikk bra. Da ble jeg glad. Det er ikke noe trivelig å få dem inn i maskinen og ta livet av dem, kommer det kontant fra Kristoffer.

Les også: Eplefull elg i Oppegård

Tok helt av på Facebook

Kristoffer Jamtøy Skarsem tok bilde av lekegrinda midt ute på enga og av kalven som lå trygt på innsiden. Bildene la han ut på Facebook-siden til Venner av norsk landbruk.

– Jeg la ut bildene der, for jeg synes det var skikkelig innsats av Anders, som sto opp tidlig om morgenen for å berge kalvene. Det var skikkelig omtenksomt av ham!

Bildene han la ut på Facebook, fikk masse oppmerksomhet.

– Da tok det helt av!

Det var vg.no som først laget sak på rådyrkalven som ble berget på en så kreativ måte på Lillebru gård. Kommentarene har haglet, med ros både til slåmaskinkjører Kristoffer Jamtøy Skarsem og eieren av Lillebru gård.

Og rådyrkalven? Etter at Kristoffer var ferdig med å slå enga på Lillebru gård, ble lekegrinda fjernet. Kalven reiste seg, strekte på beina og ruslet til skogs. Der ble den forhåpentligvis gjenforent med mor.