Gå til sidens hovedinnhold

Tømte eske på eske med reflekser på Ski stasjon

Artikkelen er over 3 år gammel

Det var et populært innslag i morgentimene da Trygg Trafikk og politiet markerte Refleksens dag på Ski stasjon. Samtidig ligger et alvorlig budskap bak det hele, for den lille, blinkende tingen, kan redde livet ditt.

SKI: Torsdag er Refleksens dag, og Trygg Trafikk var i morgentimene tilstede på Ski stasjon for å dele ut reflekser, designet av superartisten Kygo. I morgentimene var Trygg Trafikk med en politipatrulje som startet dagen med å levere reflekser til barn på skoleveien før de dro ned til Ski stasjon for å få noen reflekser også på de voksne.

Oddgeir Blokkum i Trygg Trafikk fortalte på stedet om stor interesse for refleksene, men dessverre er det ofte slik at de blir liggende i skuffen fremfor å bli brukt.

– Det er to ting som går igjen, det første er at mange som får refleks her i dag sier at de har refleks, men at den blir liggende i skuffen, og det andre er at de voksne ofte er mindre flinke enn barna til å bruke refleksene sine, sier Blokkum.

Derfor hadde han og politifolkene som var med på utdelingen i dag med seg flere og moderne varianter, alt laget av superstjernen.

– Bruken av refleks redder helt klart liv, og det er viktig å huske på at det kan få fatale følger hvis man blir påkjørt bare i 30-40 kilometer i timen. Derfor er det viktig å være synlig, og nettopp derfor har vi aksjon som dette både i Ski og andre steder i landet i dag, sier Blokkum.

Og at aksjonen var populær, var det tingen tvil om, for allerede etter en time var man tom for reflekser og måtte hente flere, noe som gleder Blokkum og politifolkene på stedet.

Saken fortsetter under bildet

Refleksbruken i Oslo og Akershus

I Oslo/Akershus er det ca. 35 prosent av de voksne som bruker refleks, mot ca. 39 prosent på landsbasis, ifølge Trygg Trafikk. Det er desidert dårligst i Norge, viser en ny undersøkelse som YouGov har utført for Frende forikring.

Personskadeforbundet LTN ser mange som har fått livet sitt snudd på hodet på grunn av manglende refleksbruk. De deler ut mer enn 10.000 reflekser hvert år.

– Tallet fra undersøkelsen er dessverre ikke overraskende, men det er lavt. En bilist i 50 km/t har bare to sekunder på å se deg uten refleks. Bruker du refleks, har sjåføren ti sekunder på seg. Det kan være livreddende sekunder, sier generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad i LTN.

Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, er helt enig.

– Jeg synes tallet er lavt. Det bør være like naturlig å ta på seg refleks når du går i mørket som det er å bruke bilbelte når du kjører.

Undersøkelsen viser at 15 prosent sjelden eller aldri bruker refleks.

– Disse 15 prosentene har liten respekt for seg selv og andre. Som fotgjenger må vi hjelpe bilistene til å se oss, framholder Dahl-Hilstad fra Personskadeforbundet.

Sammenlikner vi de ulike regionene, viser det seg at Oslo og Akershus er dårligst i landet. Der bruker bare 33 prosent alltid refleks i mørket. Best ut kommer Trøndelag og Nord-Norge med 47 prosent.

– Det er vanskelig å si hvorfor Oslo og Akershus er så mye dårligere, men kanskje folk blir mer bevisst på synligheten sin når de ferdes på steder der det er mindre belysning enn i et bymiljø, antyder Dahl-Hilstad.

Saken fortsetter under videoen. Her kan du se liveintervju fra Ski stasjon i dag tidlig

Barna er altså best

Undersøkelsen viser, som tidligere påpekt i saken, også at det er de unge som oftest legger igjen refleksen hjemme. Kun 26 prosent i aldersgruppen 18-29 år bruker alltid refleks i mørket, mens 56 prosent av de over 60 gjør det samme.

– Her har foreldre et ansvar for å oppdra barna til å bruke refleks. Vi har ingen unge å miste, og det er påfallende at det er så store forskjeller mellom den yngste og den eldste aldersgruppen, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef i Frende Forsikring.

Tallene viser at nordmenn blir flinkere til å bruke refleks når det er mørkt jo eldre de blir.

Halvparten av kvinnene i undersøkelsen sier at de alltid bruker refleks i mørket, mens bare 32 prosent av mennene sier det samme.

– Hvorfor menn er dårligere på refleksbruk kan vi bare spekulere i, men generelt ser vi at tallene tilsier at de må skjerpe seg, konstaterer Ingeborg Dahl-Hilstad.

Kommentarer til denne saken