Gå til sidens hovedinnhold

Ikke-troende i flertall

Artikkelen er over 5 år gammel

FOLLO: For første gang er det nå flere som sier de ikke tror på Gud enn det er folk som sier de tror på Gud.

I tillegg kommer en stor gruppe tvilere.

Tallene kommer fra Norsk Monitors kartlegging av verdigrunnlag og holdninger, skriver Vårt Land. På spørsmålet «tror du på Gud?» svarte 39 prosent nei, mens 37 prosent svarte ja. 23 prosent av de nesten 4.000 som har svart på undersøkelsen, som ble sendt ut med posten, sier de ikke vet.

For to år siden var det like mange troende som ikke-troende. Da spørsmålet ble stilt for første gang i 1985, svarte hele 50 prosent at de trodde på Gud, mens bare 20 prosent sa de ikke trodde.

Forskningssjef Jan-Paul Brekke i Ipsos, som har gjennomført undersøkelsen, sier undersøkelse ikke definerer hvem Gud er.

– Det kan være både den kristne gud, en uavhengig gud, eller fra andre trossamfunn. Men siden vi har stilt det samme spørsmålet i 30 år, måler vi også den samme uklarheten hvert år, sier han. Det er en del innvandrere i materialet, men de fleste av dem kommer fra vestlige religiøse tradisjoner.

– Vi har få muslimer med i ­materialet vårt, sier Brekke.

For øvrig viser undersøkelsen at kvinner tror på Gud i større grad enn menn, og at gudstroen står sterkere blant de eldre enn blant de yngre. Med 29 prosent som tror på Gud, ligger Oslo lavest, mens Vest-Agder ligger høyest med sine 44 prosent. (ANB - NTB)

Kommentarer til denne saken