Gå til sidens hovedinnhold

Norges Bank holder styringsrenten uendret

Artikkelen er over 4 år gammel

Oslo (NTB): Som ventet holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent da hovedstyrets beslutning ble kunngjort torsdag.

– Samlet sett avviker ikke utviklingen siden september vesentlig fra anslagene i forrige pengepolitiske rapport. Det tilsier at styringsrenten holdes uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten har stått uendret på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars.

Likt bilde

Den norske sentralbankens hovedstyre ga i september uttrykk for at renten mest sannsynlig ville bli liggende på 0,5 prosent den nærmeste tiden. Siden den gang har forventede styringsrenter hos handelspartnerne steget litt, påpeker Norges Bank.

– Samtidig har oljeprisen økt noe mer enn lagt til grunn, og kronen har styrket seg. Kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi ser samlet ut til å være om lag som lagt til grunn i september, uttaler banken.

– Boligprisene og husholdningens gjeld har steget noe mer enn anslått. Konsumprisindeksen har vært lavere enn ventet.

Lave renter lenge

Tidligere i år var det klare forventninger om et nytt kutt i løpet av året, men dette anses nå som mindre sannsynlig.

Årsaken er at pilene igjen peker forsiktig oppover for norsk økonomi. Vekstprognosene er oppjustert, og fallet i oljeinvesteringene har flatet noe ut.

Analytikerne tror likevel styringsrenten forblir lav i lang tid fremover.

Også internasjonalt er hovedbildet historisk lave styringsrenter.

I Sverige valgte Riksbanken torsdag å holde styringsrenten uendret på -0,5 prosent. I tillegg varslet sentralbanken at en renteøkning først kan ventes i starten av 2018. (©NTB)

Kommentarer til denne saken