Follorussen: – Det er ikke rart folk får et feil inntrykk

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi nærmer oss tiden hvor de rullende diskotekene igjen skal erobre natten. Tre gutter fra russebussen The Pacific gleder seg.

DEL

FOLLO: Et sikkert vårtegn er feststemte avgangselever kledd i rødt og blått. Natt til 21. april sparkes russetiden i gang i Follo. Guttene på russebussen The Pacific har brukt påskeferien på å gjøre ferdig bussen, før de skal ut å feire 13 år med skolegang.

– Det verste som kan skje er jo selvfølgelig at russebussen streiker. Alle russebussers mareritt, sier økonomisjef Johannes Strand fra Langhus.

Om noe skulle skje med bussen, kan fort noen hundre tusen kroner fra økonomisjefens konto forsvinne.

– Det er jo allerede noen busser som er ferdige. Før russetiden har begynt. Den er ganske kjip, supplerer Pablo Leon fra Ås.

De har jobbet hardt for feiringen i mai. Flere hundre dugnadstimer er lagt ned fra de 22 guttene på bussen. De vil ikke si hvor mye de har brukt av penger, men sier de ligger et sted mellom 500.000 og én million kroner.

– Det blir fett, vi gleder oss nå, sier Mathias Hjelseth fra Langhus.

Venner og samhold

15 russebusser har opphav i de syv Follo-kommunene i år. Det skal være rekordmange.

– Før var det mange færre busser og flere vaner. Nå er fordelingen mer fordelt. En tredjedel er på buss, en tredjedel på van og en tredjedel vandreruss, sier Strand.

– Det har blitt et eget buss-samfunn. Det er en egen boble, fortsetter han.

– Hvorfor valgte dere buss?

– Vi er en gjeng som har kjent hverandre lenge og er gode kompiser. Så etter litt frem og tilbake bestemte vi oss for cirka et år siden, som er ganske sent i forhold til hva andre busser gjør, sier Hjelseth.

– Det er jo et unikt samhold i et prosjekt som dette. Man blir knyttet sammen på en spesiell måte og gjør mye rart sammen. Jeg tror vi får mange gode minner fra dette, sier Leon.

Vold og narkotika

Den siste tiden har vold og ulovlige rusmidler preget mediebildet i Follo. The Pacific-guttene kjenner flere som ble tatt da politiet aksjonerte mot 60 ungdommer for en liten stund siden.

– Folk bruker rusmidler, det er ikke noe nytt. Vi tar avstand fra ulovlige rusmidler, men jeg vet ikke om politiets reaksjon gjør noen særlig forskjell. Folk slutter ikke å ta det, men prøver å unngå oppmerksomhet om at de bruker det. Voldshendelsene som har blitt rapportert tror jeg er i et eget miljø som ikke har noe med russetiden å gjøre, sier Strand.

– Folk flest er jo greie mennesker, men enkeltpersoner og enkelte miljøer blir fort blåst opp av media. Det er ikke rart at folk får et feil inntrykk hvis de får virkeligheten referert gjennom mediene, fortsetter økonomisjefen og blunker til journalisten i rommet.

– Hva tenker dere om å ta med 16-åringer på bussen?

– Så lenge det er venner man snakker om, man ikke skjenker de og passer på at de har det bra, ser jeg ikke det som et problem så lenge de har kontakt med foreldrene. Jeg vil jo gjerne ta med venner på bussen, sier Strand.

Jaget av politiet

Fjorårets russetid var preget av mye bråk. Politiet fikk enorme mengder klager fra innbyggere som ville sove.

– Jeg ser politiets side. De må jo gjøre noe med problemene når det blir rapportert, og ingen vil ha masse støy utenfor soveromsvinduet. Kanskje burde vi satt oss ned sammen for å se etter en bedre løsning, sier Leon.

Han foreslår at kommunene, politiet og russen kunne funnet et samlingssted.

– Nå blir russen jaget vekk fra samlingssteder, men politiet hadde jo hatt bedre kontroll hvis vi hadde hatt et samlingssted. Da kunne politiet vært til stede for å sjekke at alt går bra, og så slipper vi å drive dank i området, legger Strand til.

– Det er vel en litt håpløs situasjon, sier Hjelseth.

Artikkeltags