Er du forberedt? Når minusgradene straks kommer, prøver disse å komme inn i huset ditt. Både rotter og mus gjør seg klare til å invadere huset ditt. Og snart kommer de, minner Tryg Forsikring oss om i en pressemelding.

Skadedyrene søker innendørs til varmt og tørt sted.

– Vi har årlig saker hvor rotter gjør så stor skade at deler av hus må renoveres. I verste fall ødelegger de isolasjonen i veggene og gnager i stykker strømledninger og vannrør. Å reparere slike skader kan bli dyrt, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Det er under de første frostnettene du bør være på vakt.

– Hvert år har skadedyrselskapene i Norge opptil 5.000 oppdrag som gjelder gnagere. Spesielt fra oktober og utover er det stor pågang. Generelt finner vi rotter der det er folk, mens mus inntar hus mer spredt. Det er først og fremst varme gnagerne er på jakt etter når de oppsøker hus og hytter og det meste av næringen finner dyrene utendørs, sier Kenneth Ervik, skadesjef i Nokas Skadedyrkontroll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dyrene kan gjøre stor skade på ledninger, isolasjon og rør. Og døde dyr lukter ille.

– Dessuten må vi ikke glemme at spesielt rotter kan være smittebærere av sykdomsfremkallende bakterier, virus og parasitter. Skadekostnader forårsaket av disse gnagerne ligger i snitt på mellom 50.000 – 80.000 kroner, men en totalrenovering kan bli langt dyrere. I tillegg kommer kostnader til utbedring av skadeårsak, sier Brandeggen.

6 millimeter er nok

6 fattige millimeter er nok for å gi en mus tilstrekkelig passasje. Slikt må tettes.

– Det vanligste stedet mus kommer seg inn er under eller mellom kledningen på huset. Ved å bruke et speil kan man se om det er hull eller glipper innunder panelet på husveggen. Andre steder er ved ledninger eller kabler som går inn i huset der det fort kan være en liten åpning, sier Ervik i Nokas.

Rotter benytter gjerne åpne kjellervinduer, lufteluker, ventiler eller sluk for å komme seg inn. Også sprekker i grunnmuren, eller glipper mellom muren og kledningen, er typiske rotteinnganger.

– Ta en runde rundt huset og sjekk at det ikke er noen usikrede åpninger. Ikke undervurder hvor små sprekker eller hull gnagerne kan komme seg gjennom, sier han.

– Gnagerstopp, metallnetting eller betong kan fungerer bra. Mus- og rottebørster kan brukes for å hindre musene i å klatre opp innunder kledningen eller hjørnekasser. Alt av luker, vinduer, sluk og ventiler bør lukkes, sier den erfarne skadesjefen.

Her er noen råd for å bekjempe gnagere:

  • Hold uteområdet rent og ryddig for matrester og søppel
  • Fjern høyt gress og kratt inntil bygninger.
  • Fjern stabler av ved, dekk, paller og andre ting inntil grunnmur
  • Bruk mange feller, gjerne de gammeldagse klappfellene
  • Det finnes også hypermoderne feller som gir deg melding på mobilen når det er fangst
  • Åte på fellene kan være peanøttsmør, bacon, sjokolade,
  • rosiner, nøtter, frukt, leverpostei og lignende
  • Å ha katt er ingen garanti alene
  • Ikke bruk gift – døde dyr kan legge seg inne i veggen og råtne, og en rotte kan veie en halv kilo.

Selskapet Tryg Forsikring ber i tillegg folk sjekke at har forsikring som dekker skader forårsaket av gnagere.