Skatteetaten advarer: – Datasnokerne blir stadig smartere

Artikkelen er over 1 år gammel

Samtidig med at skattemeldingen og skatteoppgjøret kommer, pleier det også å dukke opp en haug med e-poster og SMS'er som tilsynelatende er fra Skatteeteaten eller Kemneren.

DEL

FOLLO: Meldingene handler gjerne om tilgodehavender og utbetalinger. Nå advarer skatteetaten.

Advarselen kommer i forbindelse med at skattemeldingen blir tilgjengelig for 4,9 millioner personer førstkommende torsdag. I fjor registrerte Skatteetaten 11 bølger av såkalt phishing, der avsenderne har prøvd å fremstå som Skatteetaten. Phishing er forsøk på å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.

LES OGSÅ: Advarer mot vinningskriminelle som sjekker ut villastrøk

Mange nok som går på

– Det er et økende omfang på phishing, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt noe forbedret. Likevel er det mange nok som går på til at det fortsatt er attraktivt for svindlerne, sier direktør for sikkerhetsavdelingen i Skatteetaten, Svein Mobakken.

De groveste svindelforsøkene som har Skatteetaten som avsender, blir anmeldt av etaten. Men først og fremst blir mottakerne oppfordret til å passe på.

– Ikke la deg lure, din identitet på nett er gull verdt. Skatteetaten sender aldri e-post med lenker som du skal klikke på. Vi ber heller aldri om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via SMS eller e-post, og all kommunikasjon med Skatteetaten foregår innlogget på våre hjemmesider eller i Altinn, sier Mobakken.

Han ønsker også at publikum skal bidra ved å melde inn når de tror at de har mottatt falske e-poster eller SMS'er. Skatteetaten bruker sosiale medier og andre kanaler til å advare når de ser at det er svindelforsøk på gang.

Skatteetatens tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:

  1. Se nøye på e-poster du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  2. Sammenlign e-post adressen med tidligere ekte e-poster. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å herme.
  3. Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  4. Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  5. Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  6. Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no eller ta en telefon til 800 80 000.

 For eksempler på phishing se: https://www.skatteetaten.no/presse/phishing-og-svindel/

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken