Lokførerstreiken trappes opp neste uke

TRAPPER OPP: Streiken blir trappet opp neste uke. Ingen tog går fra Ski stasjon.

TRAPPER OPP: Streiken blir trappet opp neste uke. Ingen tog går fra Ski stasjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Norsk Lokomotivmannsforbund trapper ikke opp streiken i denne omgang, men varsler at det vil skje i neste uke.

DEL

Det er klart etter et møte i streikekomiteen fredag.

– Vi ønsker ikke å gjøre det vanskeligere for passasjerene. Vi ønsker å vise ansvarlighet når NSB gjør alt for å tilspisse konflikten og innstiller tog som kunne kjørt, sier forbundsleder Rolf Ringdal.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. 118 medlemmer et tatt ut i streik, og det vil bli varslet en opptrapping i neste uke, ifølge forbundslederen. Fra et varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut.

– Arbeidsgiverne sier vi må fire på kravene for at det skal være aktuelt å sette seg ved forhandlingsbordet igjen. Vi vil ikke gå på akkord med sikkerheten. Nå må NSB vise at arbeidsgiverne også tar trygghet på jernbanen på alvor, sier Ringdal.

LES OGSÅ: Lokførerne: NSB kunne kjørt 210 tog på Østfoldbanen på tre dager

LES OGSÅ: Togstreiken har ført til omsetningssvikt for Narvesen-kiosken på Ski stasjon

Køer og fulle busser

Den siste uka har vært preget av fulle busser og lange bilkøer, særlig på innfarten fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring.

Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

Enige om kutt i utdanningen

Ifølge NRK er lokførerne enige med NSB om å forkorte utdanningen med ett semester, fra halvannet til ett år. Begge partene sitter i styret for lokførerutdanningen på Norsk jernbaneskole. Forslaget skal vurderes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Forbundsleder Ringdal Lokomotivmannsforbundet mener det ikke er noe paradoksalt i dette.

– Vi har aldri sagt at det må være et og et halvt år eller så og så mange uker. Vi har sagt at det må være en riktig kompetanse, som ivaretar det som gjelder for å kjøre tog, sier han til NRK.

Også utenom Østlandet

Streiken blant lokførerne har først og fremst rammet Østlandet, men noen av togene mellom Oslo og Bergen, samt togene på Vossebanen og i Arnalokalen er også blitt innstilt. Streikeregelverket gjør at NSB ikke kan sette opp alternativ transport i form av busser for tog.

NSB oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert via NSBs app og nettsider, ettersom det er endringer fra dag til dag når det gjelder hvilke avganger som er berørt. (©NTB)

Fakta: Dette er togstreiken

* 29. september ble meklingen mellom arbeidsgiverne (Spekter) og arbeidstakerne (LO Stat) brutt.

* Uenigheten handler om det skal tariffestes en nasjonal standard for utdanning av norske lokførere.

* Den første uken ble få førere tatt ut i streik. Tog var innstilt, men alle linjer ble kjørt.

* Fra lørdag 8. oktober ble streiken trappet opp kraftig. Samtlige lokførere i Moss og Ski er tatt ut i streik. Samtlige lokaltog på Østfoldbanen er dermed innstilt.

* Ingen av regiontogene stanser mellom Rygge og Oslo S. Dermed står Follo og Moss uten togtilbud.

* Streiken kan avsluttes ved at partene kommer til enighet, eller ved at myndighetene, som den tredje parten i den norske modellen, går inn for tvungen lønnsnemnd. En slik avslutning på arbeidskonflikten kan kun skje hvis det er fare for liv, helse eller personlig sikkerhet.

* Partenes møttes sist tirsdag 18. oktober. De står langt fra hverandre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken