Selfie-Siv tok elevene i skole om forbrukslån og renter

  Artikkelen er over 1 år gammel

  Det var tendenser til elleville selfietilstander, for ikke si rocketilstander, da finansministeren gjorde sin entre i skolens aula.

  DEL

  SKI: Tirsdag kom finansminister Siv Jensen til Ski videregående skole for å være lærer i programfaget Økonomi og ledelse på Ski videregående skole.

  Det gikk ikke upåaktet hen at det kom storfint besøk til skolen.  «Alle» ville gjerne ta en selfie med sjefen over alle sjefer når det kommer til økonomi her i landet, og ministeren stilte villig opp.

  – Det synes jeg er veldig hyggelig, sier rektor Siv Gulseth.

  Hun synes det er modig gjort av finansministeren å påta seg lærerrollen i programfaget Økonomi og ledelse på Vg3.

  – Det er morsomt at hun tar seg tid til å besøke skolen vår, mener rektor.

  Sondre Kornstad og Maia Gaarder, som fikk gleden av å ta imot ministeren, synes også Jensen var tøff som tok en time med økonomi.

  Saken fortsetter under bildet.

  Engasjerte: Siv Jensen klarte å engasjere elevene, og hun ga dem skryt etter timen.

  Engasjerte: Siv Jensen klarte å engasjere elevene, og hun ga dem skryt etter timen.

  – Jeg hadde ikke forventet det. Hun er en tøff dame, sier Kornstad.

  – Utrolig kult, supplerer Gaarder.

  Kom på eget initiativ

  Det var ministeren selv som hadde tatt initiativet til besøket. Hun kom rett fra et bedriftsbesøk i Askim, hos Glava.

  Etter å ha tatt seg fem minutter i skolens aula, tok hun regien i klasserommet. Som tidligere lærervikar, selv om det er noen år siden, tok hun ungdommen med storm.

  I tillegg til forbrukslån og renter, sto også sparing til bolig på timeplanen.

  En av oppgavene elevene fikk, var å google seg frem til gjennomsnittsrenten på forbrukslån og boliglån. Forskjellen var stor. Hun advarte mot forbrukslån og kunne opplyse at gutter er lettest å be når det kommer til å ta imot tilbud om forbrukslån. Av de 500 millionene som ungdom under 25 år har pådratt seg i forbruksgjeld, står guttene for over 60 prosent.

  – 14.000 ungdommer har pådratt seg forbruksgjeld. Dette er en farlig spiral å bli dratt inn, så hold dere unna forbrukslån. Bare det siste året har antall ungdommer med betalingsanmerkning økt med 29 prosent. Disse vil få problemer med å få boliglån, når den tid kommer, advarte finansministeren.

  Elevene fikk også innføring om eldrebølgen og en sterk oppfordring til å få seg godt betalte jobber, sagt på en spøkefull måte, slik at de kunne betale for ministerens alderdom.

  Elevene imponerte

  – Fullfør utdannelsen. Det er de ufaglærte som kommer til å slite i fremtiden, var hennes klare oppfordring til elevene.

  Underveis i timen lot Jensen seg imponere av kunnskapen til elevene.

  – Den forrige skolen jeg var innom, var ikke i nærheten av å kunne så mye som dere om økonomi.

  Jensen fortalte elevene om viktigheten av å ha et budsjett å forholde seg til, enten man var stat eller russ med buss. Uforutsette utgifter er det spesielt viktig å ha en budsjettpost til.

  Jonathan Schippert kunne vise til et russebussbudsjett som imponerte finansministeren. Hun klarte ikke å gjøre han svar skyldig, til tross for flere forsøk. Det eneste han ikke hadde et klokkeklart svar på, var posten for drift. Den var ikke helt avklart ennå.

  – Vi har finansiert bussen med penger fra egne lommer. Bussen er allerede solgt for samme sum som vi betalte for den, og vi vil gjøre vårt beste for å unngå forbrukslån, smilte Schipper.

  Etter timen var ministeren godt fornøyd med egen og elevers innsats.

  –  Dette var veldig motiverende. Det er tydelig at dette er motivert ungdom, som vil opp og frem, kommenterte Jensen om Ski-elevene.

  Artikkeltags