Gå til sidens hovedinnhold

Påkjørt elgkalv kjempet for livet i grøfta - sjåfør varslet ikke

Artikkelen er over 5 år gammel

SKI: Ingen vet hvor lenge elgkalven lå og kavet og sparket i grøfta ved Siggerudveien før den trakk sitt siste sukk.

Fredag formiddag fikk skogbestyrer Reidar Haugen i Ski kommune ene telefon fra mann som kunne fortelle at det lå en død elg ved Siggerudveien mellom Midtsjøvann og Nærevann. Vedkommende hadde kjørt den veien dagen før og syntes han så et eller annet som lå i grøfta. Dagen etter dro han tilbake for å sjekke, og fant den døde elgen i grøftekanten.

– Elgen hadde ligget der en liten stund, kanskje noen dager. Det så ut som om den hadde kjempet for livet, sparket og kavet med beina før den til slutt døde. Den lå to meter fra veien, og den var tydelig påkjørt. Det er ingen elg som dør en naturlig død rett ved en vei; da trekker den unna, påpeker skogbestyreren, som også er leder for viltforvaltningen i Ski kommune.

Varslingsplikt

Haugen minner om at det ifølge Vegtrafikkloven er varslingsplikt for dem som kjører på vilt på norske veier. Du som sjåfør er altså pliktig til å varsle viltnemnda eller politi ved en viltpåkjørsel.

– Slik at vi får søkt etter dyret og sjekket at det ikke lider. Da unngår vi det som har skjedd i Siggerudveien, at elgen har lidd en sakte og pinefull død, slår Reidar Haugen fast.

Ingen har varslet verken politiet i Follo eller viltforvaltningen i Ski om elgen som ble påkjørt i Siggerudveien mellom Nærevann og Midtsjøvann.

– Vi vet ikke når det har skjedd. Det var ingen dyr som hadde spist på elgen, og magen hadde ikke begynt å svelle. Men det har jo vært kjølig på nettene, sier skogbestyreren.

Mest sannsynlig har elgpåkjørselen skjedd en gang mellom tirsdag og torsdag. Om sjåføren har kjørt for eksempel lastebil og ikke merket noe til sammenstøtet, eller stukket av fra stedet uten å si fra, er ikke godt å si.

– Hadde vi fått varsling, hadde vi avlivet den på en human måte, understreker Reidar Haugen.

Statens vegvesen ble tilkalt og fjernet restene av det døde dyret. Elgen var et drøyt år, altså en av fjorårets kalver som har blitt jaget vekk av moren når hun skulle føde ny kalv i år.

Kommentarer til denne saken