Segway blir forbudt på Haugjordet ungdomsskole

Forbudt på skolen: Ståhjulinger både med og uten styre blir forbudt på Haugjordet ungdomsskole. Illustrasjonsfoto

Forbudt på skolen: Ståhjulinger både med og uten styre blir forbudt på Haugjordet ungdomsskole. Illustrasjonsfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fra mandag blir det forbudt for elevene å kjøre segway og airwheel på Haugjordet ungdomsskole. Rektor Katti Anker Teisberg er redd for at noen skal skade seg i skoletiden.

DEL

LANGHUS: Bekymrede lærere har kommet til rektor Katti Anker Teisberg på Haugjordet ungdomsskole. De lurer på hva de skal gjøre med at stadig flere elever suser rundt på airwheel og sagway, eller ståhjulinger, som de også kalles på norsk.

Aldersgrensen er 16 år på disse elektriske kjøretøyene, men på ungdomsskolen er ingen av elevene så gamle. Noen av dem som kommer på skolen med airwheel er elever helt ned i 12-13-års-alderen.

– Vi har ikke sett disse doningene på skolen tidligere, men nå er det plutselig blitt et problem. Elevene triller både ute og inne, og de må sette dem fra seg i garderoben, sier Katti Anker Teisberg.

Rektoren på Haugjordet ungdomsskole er forundret over at foreldrene lar barna få lov.

– Aldersgrensen her i landet er 16 år. Det er ingen som vil sende yngre elever på skolen med moped.

Ordensreglene på Haugjordet ungdomsskole vil bli endret slik at det blir innført forbud mot ståhjulinger fra førstkommende mandag.

– For det første vil vi ikke tillate lovbrudd. Det er minst like viktig å hindre at noen blir skadet på denne måten, for det er en risiko ved å trille rundt på to hjul. Det har heldigvis ikke skjedd noe ennå, sier rektoren. Hun har ansvar for at det skal være trygt på skolens område.

Lærerne på Haugjordet ungdomsskole har også vært kontaktet av foreldre som kjenner presset. De har barn som maser på å få en liten

tohjuling å balansere på, fordi «alle andre» får lov.

– Da er det greit å ha et regelverk å vise til, mener rektor Katti Anker Teisberg ved Haugjordet ungdomsskole.

Det finnes egne regler

Diskusjonene gikk livlig før forrige stortingsvalg, og det var spesielt Fremskrittspartiet som var opptatt av at det skulle være lov å kjøre Segway, slik det er i mange andre land.

Da forbudet ble opphevet, ble det også innført egne regler for selvbalanserende kjøretøy, som de også kalles. I denne kategorien finner vi ståhjulinger både med og uten styre.

* Aldersgrensen er 16 år.

* Kjøretøyet skal ha en maksimal hastighet på 20 kilometer i timen.

* Det stilles ikke krav om å bruke hjem eller ha opplæring.

* Kjøretøyet kan brukes på samme areal som er tillat for sykkel, som fortau og gang- og sykkelveier, men ikke på veier der fartsgrensen er over 60 kilometer i timen.

* Du kan ikke snakke i mobil mens du kjører.

Artikkeltags