Tenåringsjente fikk sosial angst av det psykiske presset i hverdagen

ILLUSTRASJONSFOTO: Det psykiske presset førte til at "Stine" fikk sosial angst.

ILLUSTRASJONSFOTO: Det psykiske presset førte til at "Stine" fikk sosial angst.

Artikkelen er over 5 år gammel

Ekspert: – Sosiale medier har skylden

DEL

SKI: 17-åringen "Stine" fra Ski har fått diagnosen sosial angst. Hun føler et så stort press rundt seg at hun har oppsøkt hjelp hos en psykolog.

Det forventes at ungdommen plutselig skal vokse opp så sykt fort og det er ikke greit.

”Stine” ønsker å være anonym. Hun forteller at hun føler press fra alle kanter. Dermed strekker ikke 24 timer til i løpet av ett døgn.

– Først og fremst er det press fra skolen. Du må møte opp hver dag, ha gode karakterer, full oppmerksomhet i alle fag fem dager i uken. Det er også press fra foreldre fordi de vil at du skal gjøre det bra på skolen. I tillegg må man være til stede med familien, samtidig som man må opprettholde venner og eventuelt kjæreste.

Og det stopper ikke der for ”Stine”.

Og ikke nok med det, så forventes det også at du skal ha en bra jobb hvor du skal prestere for sjefen din og tjene nok penger. Det er også et kroppspress der ute, hvilket vil si at man må trene regelmessig og spise sunt. 24 timer er rett og slett ikke nok, og tilslutt tok det knekken på meg.

– På videregående knakk alt sammen

17- åringen forteller at det hele startet på videregående, da alt knakk helt sammen for henne.

– De eneste jeg brydde meg om og hadde vokst opp med hele livet mitt, vokste plutselig fra hverandre. Alle var opptatt med sitt og det gjorde at jeg ble en innadvendt jente. Plutselig kjente jeg ikke meg selv igjen lenger. Det var utrolig skremmende.

– De nærmeste begynte å kommentere at jeg ikke var sosial nok, som om det var en dårlig ting. Og igjen ble det press fra dem, samtidig som jeg måtte prestere for mine nye venner. Og for å få venner i dag, krever det at du har status. Men det eneste jeg ville var å sperre meg inn på rommet mitt. Ingen tok seg tid til å høre på meg, fordi de hadde sitt å stri med.

”Stine” forklarer at dette førte til at hun fikk påvist sosialt angst, da normale ting som å gå på bussen endte opp med å bli dagens største utfordring.

– Jeg føler at folk dømmer meg hvor enn jeg går, til tross for at jeg prøver å leke sterk. Du vet hvem du er og hvem du har lyst til å være, men inne i hodet ditt er det en stemme som sier at du aldri kommer til å bli den personen.

Psykisk lidelse

Hun oppsøkte hjelp og fikk konstatert at hun slet med sosial angst.

­– Ja, selvfølgelig hører man overalt hvor hardt ungdommene har det i dag. Men jeg hadde aldri trodd det ville gå så langt. Et sted går rett og slett grensen. Man klarer ikke takle mer, og skjønner at den eneste måten å komme seg videre er å oppsøke hjelp.

Tabu å snakke om

Studenten føler alle er klar over hva som foregår rundt oss, men unngår å snakke om det.

­– Jeg vet så utrolig godt at det er alt for mange som kjenner seg igjen i det her, men likevel er det ingen som snakker om det. Det er trist at det er tabu å snakke om noe som er et såpass utbredt problem. Til syvende og sist er det ingen mennesker som er perfekte. Men samfunnet godtar ikke det i dag, dessverre.

Hun avslutter med et råd til alle der ute.

– Du ser ikke på folk at de har sosial angst før du vet det. Derfor bør man tenke over hva man sier og gjør. Vi må alle prøve å skjønne alvoret som kan påfølge av en liten dritt-kommentar. Du vet aldri hva personen du sitter ved siden av, eller snakker med har gått igjennom.

Sosiale medier har skylden

Spesialist i psykiatri og daglig leder ved Psykia AS, Thor Kvakkestad, forteller at tallene på ungdommer med psykiske lidelser som sosial angst har økt den siste tiden.

– Tall fra ungdomsundersøkelser fra 1996 til 2012 viser en økende tendens. Det er også en relativt stor økning i antall ungdommer som bruker medisiner mot depresjon de siste 10 årene.  I levekårsundersøkelsene for aldersgruppe 16-24 år har andelen med høy skår på psykiske plager steget betydelig. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Kvakkestad påstår at det er sosiale medier som har skylden for hvordan ungdommen har det i dag.

– Man blir hele tiden vurdert. Kravene og jaget etter å prestere, ha gode karakterer, være populær og se bra ut har økt veldig. Det at man hele tiden blir utsatt for dette i sosiale medier bidrar sterkt. Det er beklagelig at det er blitt slik. Vi får håpe det kommer andre sosiale medier med et annet fokus enn det vi har i dag, sier han.

Psykiateren deler en historie om en tenåringsjente han fikk på kontoret nylig. Hun følte seg mislykket fordi hun kun hadde fått 60 likes på et Instagram-bilde.

– Vår erfaring er at når depresjon og angst først er tilstede, blir følelsen av å føle seg mindreverdig og mislykket veldig påvirket av det som skjer på sosiale medier. Noen få velger bare å legge bort telefonen eller finne frem en gammel telefon som kun kan sende SMS.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken