SKI: Smilet ble bredere og bredere hos ordfører Anne Kristine Linnestad (H) etter hvert som valgresultatene tikket inn på skjermen i rådhusfoajeen. Til slutt glitret det en liten tåre i øyekroken da det var klart at Høyre var blitt største parti.

- Jeg kjenner en merkelig lettelse, og er både skjelven, ydmyk og takknemlig, sier Anne Kristine Linnestad i det valgresultatet er klart. Partiet har gått tilbake ett mandat, og kommer inn med 14. Arbeiderpartiet har holdt på sine og får 13 som nå.

Ti partier inn

Men situasjonen er ikke så enkel som at det bare er å gå tilbake til ordførerstolen og bli der i fire år. I det nye kommunestyret i Ski vil alle de ti partiene som stilte til valg bli representert. Miljøpartiet De Grønne kommer inn fra sidelinjen med to og Rødt får en. Samtidig har Fremskrittspartiet gjort et dårlig valg og blir redusert fra fem til tre.

Dette betyr at det er forhandlingene i ettertid som vil avgjøre hvem som før makten og ordføreren.

- Ingen ting opplagt

- Målet var å bli største parti, men vi visste at det ikke ble enkelt å gå til valg på en sak som var vanskelig å selge inn, sier Aps ordførerkandidat Tuva Moflag, og sikter til eiendomsskatten.

  Samtidig viser hun til mandatfordelingen, som kan vippe mot venstresiden.

- Valget viser at velgerne ønsker et maktskifte, mener Moflag.

MDG på vippen

Ser vi på mandatfordelingen ut fra dagens konstelasjon i kommunestyret, har den borgerlige siden 19 representanter og den rødgrønne 20. Da er ikke Miljøpartiet De Grønne tatt med i tellingen, og de to kan stille seg midt på vippehusken. Men for å gjøre forvirringen enda litt større, så kan MDG slå seg sammen med de røde. Da kan Venstre eller Senterpartiet bryte ut og stille seg på vippen, og slik kan vi fortsette å spekulere.

Ordfører Anne Kristine Linnestad har gjort det helt klart at forhandlingsdøren er åpen, og Tuva Moflag inviterer gjerne med seg sentrumspartiene. I dag starter forhandlingene.

- Det ser ut til at vi blir vippeparti, og nå skal vi ha første forhandlingsmøte med Ap mandag kveld. Saker vi kommer til å være firkantede på er vern av matjord, flere lokale arbeidsplasser og vi vil kjempe for nytt kulturbygg i sentrum, sier Aksel G. Roksti, som gleder seg stort over at MDG er inne i kommunestyret med to.

Sp fra en til to

Senterpartiet har hatt sitt beste valg i Ski på 24 år, og de kapret rekordmange stemmer på Kråkstad. Listetopp Anders E. Graven smilte fra øre til øre.

- Vi har vunnet på å være klare når det gjelder jordvern og gi beskjed om at vi er meget skeptiske til kommunesammenslåing, sier Graven. Han gleder seg over at partigruppen nå er fordoblet.

Tore B. Kristiansen fra Rødt har drevet valgkamp sent og tidlig og var strålende fornøyd med å kapre en plass i kommunestyret.

SV hadde håpet å snu nedgangen, men de gleder seg likevel over å beholde sine to mandat.

- Miljøpartiet De Grønne har gjort et knallvalg, og dette har nok vi fått merke, sier Bård Hogstad.

Frp ble taperen

Fremskrittspartiet har hatt et dårlig valg over hele landet, og Ski er ikke noe unntak. Her går partiet tilbake fra fem til tre representanter. Dette kan få innvirkning på hvem som får flertallet i kommunestyret.

Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti kommer tilbake i kommunestyret med Ola Øygard og Kurt Soltveit, som i denne perioden.