Hadde over 1000 skadesaker med skjeggkre i fjor: – Fantastisk at bransjen endelig har en effektiv bekjempelsesmetode

UFARLIG: Skjeggkre er et insekt i familien Lepismatidae. Skjeggkre ble oppdaget i Norge i 2013. Nå er en ny bekjempelsesmetode tatt i bruk.

UFARLIG: Skjeggkre er et insekt i familien Lepismatidae. Skjeggkre ble oppdaget i Norge i 2013. Nå er en ny bekjempelsesmetode tatt i bruk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FOLLO: De små skjeggkreenes inntog i norske hjem har fått stor oppmerksomhet og skapt mye brudulje blant annet i forbindelse med boligsalg. Men nå er den nye metoden for å bekjempe inntrengeren tatt i bruk.

Snarlig reduksjon

Ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring ble de første rammede skjeggkre-boligene behandlet nylig, og fagfolk tror på en snarlig reduksjon av problemet.

– Det er fantastisk at bransjen etter flere år med prøving og feiling endelig har en metode som vi ser bekjemper skjeggkre effektivt. Behandlingen tar nå knekken på nær 90 prosent i en bolig i løpet av få uker. Det er et formidabelt gjennombrudd etter å ha famlet i blinde i årevis med et problem som har spredt seg over hele landet, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Bekjempelsesmetoden som Østlandets Blad har omtalt tidligere, er et resultat av et forskningsprosjekt ledet av Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring. Det fungerer slik at man legger ut forgiftet åte i form av små dråper. Skjeggkreene dør i løpet av kort tid etter at de har spist det. Åtepreparatet er nå godkjent av Miljødirektoratet.

– Det kan være noen få individer som overlever en behandling ettersom livssyklusen deres er lang. Men etter seks til tolv uker vil bestanden være så liten at det ikke vil oppleves som et problem, samtidig som spredningsfaren fra en liten skjeggkrebestand er lav. Dette er gode nyheter for skadedyrbransjen og resten av samfunnet, sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring, samarbeidspartner til Tryg.

Sterk økning i år

Giftstoffet skal ifølge Tryg være ufarlig for mennesker. Men i husholdninger med små barn og dyr vil en trå varsomt og gjerne ta sone for sone i boligen, slik at det hele tiden er frisoner i øvrige rom.

Skjeggkreet er ikke helt nytt. Det ble oppdaget for alvor i Norge i 2013. Siden har antallet økt kraftig. Selv om de ikke er farlige, kan de oppleves som ubehagelige å ha i hus. De har spredd seg over hele landet.

– Vi hadde over 1000 skadesaker i fjor med Skjeggkre, hvor det i mange tilfeller var flere boenheter, for eksempel leilighetsbygg eller sameier. Vi har registrert en sterk økning også i år, men nå som vi har en effektiv metode håper vi å redusere skadetilfellene, sier Magerøy.

Forsikring

Det er ikke mulig å få kjøpt det nye åtepreparatet over disk, men man må kontakte skadedyrselskaper for behandling. Metoden går ut på å spre åtet på mange steder i boligen og fjerne konkurrerende mat, slik at skjeggkreene spiser åten og dør. Forsøk har vist at skjeggkrebestanden reduseres med opptil 90 prosent i løpet av seks til tolv uker, litt avhengig av boligens størrelse og andre variabler.

– Det har vært et stort fokus på skjeggkre de siste årene, ettersom problemet har spredt seg rekordraskt i hele Norge. Har du fryktet å få skjeggkre i hus samt har en god husforsikring som inkluderer råte og skadedyrforsikring kan du nå puste lettet ut. Alt tyder på at den nye behandlingen fjerner problemet, sier Setnes.

Skjeggkreene kommer gjern inn i boligen med pappemballasje, pappesker, bygningsmaterialer og så videre. Det anbefales derfor at man unngår å ta med slike materialer inn i huset.

Dette kan du gjøre for å begrense problemer hvis du har fått skjeggkre i hus:

  • Sett ut limfeller for å finne ut hvor de bor og for å redusere bestanden.
  • Støvsug ofte for å fjerne matrester og tilgang til mat.
  • Fjerne mulige gjemmesteder ved f.eks. å reparere gulvbelegg, løse fuger og tette langs lister.
  • Skjeggkre tåler tørrere forhold enn sølvkre. Likevel kan reduksjon av fuktige forhold i boligen hjelpe.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Artikkeltags