Brannvesenet: – Vi vurderer et totalforbud

Follo Brannvesen advarer om stor skogbrannfare og minner om det generelle forbudet mot å gjøre opp ild. ARKIVFOTO.

Follo Brannvesen advarer om stor skogbrannfare og minner om det generelle forbudet mot å gjøre opp ild. ARKIVFOTO.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FOLLO: Yr melder om stor gress-, lyng- og skogbrannfare i distriktet til det kommer nedbør av betydning. Faren vil fortsette å øke. I en god stund fremover er det meldt om strålende sommervær, varme dager og null nedbør.

– Det er jo en fin sommer, men det ser ikke så veldig bra ut med tanke på skogbrannfaren, sier avdelingsleder Janne Hovdenakk ved Follo Brannvesen.

I slutten av mai innførte brannvesenet et totalforbud mot å gjøre opp ild. Det inkluderte bruk av engangsgriller.

Nå blir det bål- og grillforbud 

Brannsjefen: – Ikke gjør opp ild på noen som helst måte

Etter noen dager med nedbør denne måneden ble dette forbudet opphevet, men brannvesenet presiserer at det generelle forbudet fortsatt gjelder.

– Vi vurderer et totalforbud, men i utgangspunktet er det jo et forbud fra 15. april til 15. september. Det er veldig stor gress- og skogbrannfare i lokale områder, presiserer Hovdenakk.

– Hva med bruk av engangsgrill på stranda?

– Vi sier det samme som er sagt før. Lokalt er det veldig stor fare. Den som gjør det er ansvarlig. Er det i nærheten av skog- og utmark er det jo ikke lov. En må vurdere forholdene, understreker Hovdenakk.

Tørt i bakken

Som det står på follobrannvesen.no:

«Forbud om å gjøre opp ild gjelder også på privat eiendom og ved sjøen dersom disse faller inn under definisjonen «i eller i nærheten av skog og annen utmark.»

– Se rundt deg. Er det skog og annen vegetasjon som kan brenne, bruker du ikke engangsgrill. Selv om det har kommet regn, er det kun de øverste centimeterne som er våte. Under der er det helt tørt. Varmen fra engangsgrillen kan gi fyr i jorda, og brannen utvikler seg og sprer seg under bakken uten at du ser det, forklarer avdelingslederen.

Skader som oppstått som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann, kan medføre erstatnings-/straffansvar.

– Vi oppfordrer folk på det sterkeste til virkelig å tenke seg om, sier Janne Hovdenakk.

Artikkeltags