Gjeninnfører totalforbud mot bål og grilling

STOR FARE: Det er svært tørkt og skogbrannfaren er stor. Med lite nedbør i vente vil faren øke fremover. Follo Brannvesen har nedlagt totalforbud på bruk av ild i nærhetne av skog og annen utmark.

STOR FARE: Det er svært tørkt og skogbrannfaren er stor. Med lite nedbør i vente vil faren øke fremover. Follo Brannvesen har nedlagt totalforbud på bruk av ild i nærhetne av skog og annen utmark. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FOLLO: Follo Brannvesen fortalte ØB torsdag at de vurderte å gjeninnføre totalforbudet mot bål og grilling som var gjeldende i månedsskiftet mai/juni. I dag, fredag, gjorde de nettopp det. Skogbrannfaren er høy. Og økende.

– Den reelle skogbrannfaren er mye høyere enn skobrannindeksen tilsier, på grunn tørr vegetasjon, forklarer avdelingsleder Janne Hovdenakk ved Follo Brannvesen.

SE skogbrannfarevarselet til Meteorologisk institutt her

Forbud om å gjøre opp ild gjelder også på privat eiendom og ved sjøen dersom disse faller inn under definisjonen «i eller i nærheten av skog og annen utmark».

Tenk deg om

Unntatt fra forbudet er grilling hjemme i egen hage. Det har du fortsatt anledning til, men du må tenke deg godt om før du gjør nettopp det.

– Vi anbefaler bruk av gassgrill fremfor kullgrill. Vi oppfordrer også til at det ikke brukes bålpanne i egen hage, for gresset rundt er så tørt, sier Hovdenakk.

Avdelingslederen ber også om at man ikke ringer nødnummeret på 110 ved spørsmål om bål.

– Det er et problem?

– Ja, det går ut over muligheten for å ringe inn på reelle hendelser. Men oppdager du brann, ring 110. Raskt, understreker Hovdenakk.

Økt beredskap

Alt kantslått i Akershus fylke er utsatt grunnet brannfaren. Skogbrannhelikopterberedskapen er også økt i området.

– Bruk av åpen ild kan få store konsekvenser, og det tørre været vi opplever med høye temperaturer og til dels mye vind kan føre til svært rask brannspredning, skriver Follo Brannvesen på sine nettsider.

– Skader som oppstått som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann, kan medføre erstatnings-/straffansvar.

Artikkeltags