Kan du sykkelreglene?

Sykling er populært, men ikke alle setter seg godt nok inn i reglene.

Sykling er populært, men ikke alle setter seg godt nok inn i reglene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er langt fra alle syklister som vet hvilke regler de skal følge. Vet du? Statens vegvesen har publisert tre videosnutter som skal gjøre reglene litt klarere.

DEL

FOLLO: I dag starter Sykle til jobben-aksjonen, og mange tusen syklister er på vei ut i trafikken mange steder i landet. I fjor mistet 12 syklister livet i trafikken.

LES OGSÅ: Over 200 påmeldte til Sykle til jobben-aksjonen

LES OGSÅ: Slik gjør du sykkelen vårklar

– Vi ønsker ikke at det skal skje nye ulykker der syklister blir skadet eller drept. Derfor er det viktig at alle kjenner og følger trafikkreglene, sier avdelingsdirektør Ingrid Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

En undersøkelse som Respons analyse har gjennomført for Statens vegvesen blant syklister, viser at mange av dem ikke er sikre på hvilke trafikkregler som gjelder.

LES OGSÅ: Gjør skog til sykkelvei

LES OGSÅ: Elsykkel til folket ble vedtatt

Usikkerhetsmomentene går blant annet på sykling i kollektivfeltet og på fortau samt vikepliktsregler. Eksemplene viser hvilke regler som gjelder for disse situasjonene.

Ifølge vegvesen.no har syklisten nesten alltid vikeplikt. Sykler man på gang- og sykkelveg eller fortau, har syklisten alltid vikeplikt når man skal krysse eller svinge inn på annen veg.

Statens vegvesen påpeker blant annet at det er ulike regler for gang-/sykkelveg eller fortau og for sykkelfelt/vegbane. Det er bare når man sykler i kjørebanen eller i vegens sykkelfelt at man har samme rettigheter og plikter som bilistene. Da gjelder vikepliktsreglene for kjørende: Vikeplikt for trafikk fra høyre (høyreregelen), vikeplikt hvis man skal inn på forkjørsveg og vikeplikt for gående i gangfelt.

Ifølge undersøkelsen er det bare rundt halvparten av syklistene som vet at de har lov til å sykle i kollektivfeltet.

– Skal du sykle i kollektivfeltet, pass på å holde deg unna blindsonen til busser. Hold deg bak, skriver vegvesen.no, som har oppsummert trafikkreglene for syklister i tre animasjoner.

Artikkeltags