Kan du sykkelreglene?

Sykling er populært, men ikke alle setter seg godt nok inn i reglene.

Sykling er populært, men ikke alle setter seg godt nok inn i reglene. Foto:

Av

Det er langt fra alle syklister som vet hvilke regler de skal følge. Vet du? Statens vegvesen har publisert tre videosnutter som skal gjøre reglene litt klarere.

DEL

Les lokale nyheter i ferien. Prøv oss i 5 uker for 5 kr.

FOLLO: I dag starter Sykle til jobben-aksjonen, og mange tusen syklister er på vei ut i trafikken mange steder i landet. I fjor mistet 12 syklister livet i trafikken.

LES OGSÅ: Over 200 påmeldte til Sykle til jobben-aksjonen

LES OGSÅ: Slik gjør du sykkelen vårklar

– Vi ønsker ikke at det skal skje nye ulykker der syklister blir skadet eller drept. Derfor er det viktig at alle kjenner og følger trafikkreglene, sier avdelingsdirektør Ingrid Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

En undersøkelse som Respons analyse har gjennomført for Statens vegvesen blant syklister, viser at mange av dem ikke er sikre på hvilke trafikkregler som gjelder.

LES OGSÅ: Gjør skog til sykkelvei

LES OGSÅ: Elsykkel til folket ble vedtatt

Usikkerhetsmomentene går blant annet på sykling i kollektivfeltet og på fortau samt vikepliktsregler. Eksemplene viser hvilke regler som gjelder for disse situasjonene.

Ifølge vegvesen.no har syklisten nesten alltid vikeplikt. Sykler man på gang- og sykkelveg eller fortau, har syklisten alltid vikeplikt når man skal krysse eller svinge inn på annen veg.

Statens vegvesen påpeker blant annet at det er ulike regler for gang-/sykkelveg eller fortau og for sykkelfelt/vegbane. Det er bare når man sykler i kjørebanen eller i vegens sykkelfelt at man har samme rettigheter og plikter som bilistene. Da gjelder vikepliktsreglene for kjørende: Vikeplikt for trafikk fra høyre (høyreregelen), vikeplikt hvis man skal inn på forkjørsveg og vikeplikt for gående i gangfelt.

Ifølge undersøkelsen er det bare rundt halvparten av syklistene som vet at de har lov til å sykle i kollektivfeltet.

– Skal du sykle i kollektivfeltet, pass på å holde deg unna blindsonen til busser. Hold deg bak, skriver vegvesen.no, som har oppsummert trafikkreglene for syklister i tre animasjoner.

Artikkeltags