Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten av alle kvinner bruker ikke sykkelhjelm

Artikkelen er over 5 år gammel

Tall fra Trygg Trafikk og Tryg Forsikring viser at 1 av 2 kvinner ikke bruker hjelm. Forfengelighet oppgis som en av årsakene.

– Hvert år får vi inn hodeskader som ender med uførhet, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Statistikken viser også at voksende er langt mer opptatt av at barn bruker hjelm, enn å bruke det selv.

Det hører til sjeldenhetene at du ser barn sykle uten hjelm i dag. Kvinner er derimot en trafikantgruppe som skiller seg negativt ut.

Dårlig unnskyldning

Kommunikasjonsrådgiver i i Trygg Trafikk, Hélène A. Formo er overrasket over at kun 1 av 2 kvinner bruker sykkelhjelm.

– Det overrasker oss at bare enn av to kvinner bruker sykkelhjelm. Fra tidligere undersøkelser vet vi at mange kvinner oppgir forfengelighet som en av hovedgrunnene til at de lar hjelmen ligge igjen hjemme. Dette er rett og slett for dårlig. Syklister er en utsatt gruppe og skaderisikoen er høy. Følgene av hodeskader kan være store og gi alvorlige plager for den enkelte. En hjelm kan gi god beskyttelse og derfor oppfordrer vi alletil å bruke hjelm, sier Hélène A. Formo.

Kan bli skadet for livet

Nordmenn er et syklende folkeslag og vi er glad for at stadig flere velger sykkel når de skal komme seg til jobb og skole. Det er et effektivt, billig og miljøvennlig transportmiddel. Men det er viktig at syklister tar på seg sykkelhjelm. Skulle det skje en kollisjon eller man er uheldig å falle av sykkelen, er man svært utsatt uten hjelm.

Pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring kan fortelle om at selskapet får inn flere tragiske sykkelskader årlig-

– Hodeskader etter sykkelulykker kan fort bli veldig alvorlige. Årlig får vi inn mange skader der vedkommende har skadet seg for livet. Mange blir uføre eller får alvorlige hodeskader for livet grunnet at de ikke bruker hjelm. Hjelm er en billig forsikring som i mange tilfeller kan redde liv. Da blir det absurd å ligge i sykesengen å tenke tilbake på at ulykken kunne vært unngått om man var litt mindre opptatt av hårsveisen, sier Steen i Tryg Forsikring.

Vær en god rollemodell

Hélène A. Formo i Trygg Trafikk understreker at kvinner bør skjerpe seg.

Samtidig understreker hun at små syklister tar etter de store.

– Det er også viktig å tenke over hvilket ansvar vi voksne har som rollemodeller. Barn tar etter oss både i ord og handling, og det hjelper lite å mase om at poden skal ta på seg hjelmen hvis du selv lar den ligge.

Ps! Er du en mann som leser dette og tenker: «Ja ja, jeg er sikker på at menn er langt bedre enn kvinner å bruke hjelm». Vel, kun usle fem prosent bedre enn menn bedre enn kvinner på hjelmbruk, viser tall fra Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.

Så begge kjønn har mye å hente på hjelmbruk i Norge med andre ord.

Kommentarer til denne saken