SKI: Dette er fjerde gang naturfotoentusiaster, profesjonelle og amatører, møtes i Ski til tre dager med foredrag og presentasjoner, utstillinger, fotomesse og mye mer.

– For folk flest i Ski og omegn er det fotomesse, utstillinger og muligheten til å komme på enkeltforedrag som er mest interessant. Her kan du kjøpe enkeltbilletter og oppleve bilder i 12 meters bredde i kinosalen, formidlet av fotografene selv. Det er helt fantastisk, sier festivalsjef Magnus Reneflot.

Arrangørene håper på fullt hus lørdag klokken 13.30 når det er gratis familieforestilling om livet på Langedrag naturpark.

LES OGSÅ: Festivalsjefen: – Godord om festivalen har spredd seg rundt i Europa

Stor bredde

Et stort antall frivillige gjør en stor innsats for å få festivalen i havn, både på forhånd og de tre festivaldagene. De tre tidligere festivalene har skutt blink. Ordfører Tuva Moflag har snudd om på programmet sitt for å få vært med på åpningen.

– Vi har vært nøye med å følge retningslinjene fra dag én. Det er rett og slett å vise naturbilder i hele sitt store spenn, alt fra dokumentar til arter, til å jobbe abstrakt og lage film eller kunst. Vi har vært nøye med å lage veldig stor bredde, sier Magnus Reneflot.

Foredrag på kinoen

Alle foredrag foregår på SF Kino Ski. På Thon Hotel Ski er det festivalkontor og fotomesse med mange av de kjente utstysleverandørene på plass. Det er utstillinger på Stjernetorget på Ski Storsenter, kinoen, Ski bibliotek og rådhusgalleriet.

– Det er veldig stas å samle verdensberømte fotografer i Ski, sier Per Flakstad fra Langhus, redaktør av festivalmagasinet.

For eksempel finske Arno Rafael Minkkinen, som bruker sin egen kropp som rekvisitt.

– Han er professor i USA og reiser kontinuerlig verden rundt. Han har workshops og forelesninger over alt. Han er en fantastisk sympatisk fyr og jordnær til de grader, sier Pål Hermansen fra Siggerud, leder av programkomiteen og selv en prisbelønt naturfotograf.

Stor spennvidde

Publikum har kunnet varme opp til festivalen med en utstilling på Ski Storsenter siden forrige fredag.

– Det morsomme med Follo-utstillingen på Stjernetorget er at den har alt fra naturbilder fra trafikkmaskinen ved Nygårdskrysset til nærbilder av rompetroll fra tjernet ovenfor Sandbakken. De to ytterpunktene og veldig mye mellom har Sør- og Østmarka og områdene i Ski, Ås og Oppegård. Det er veldig morsomt å vise frem, sier Per Flakstad.

LES OGSÅ: Ligger langflat for de gode motivene

Kvinnenettverk

Arrangørene synes også det er gøy å fortelle omverdenen at naturfotografer ikke bare er middelaldrende menn i kamobukser.

LES OGSÅ: 60 chicks klare for naturfotofestivalen                                                             

– Naturfotografi er ofte sett på som en mannegreie. I år er det syv kvinnelige foredragsholdere. I fjor hadde festivalen utstillingen «60 chicks wild pics» med 60 kvinner som stilte ut bilder. Mange av dem var på festivalen møttes på en kafé i Ski. I år er det også rigget til kafétreff slik at damene som kommer og fotograferer natur skal ha et kafétreff og holde kontakten, sier Per Flakstad.

– Av de besøkende er 40 prosent kvinner, sier Magnus Reneflot.

For noen år siden flyttet han fra Siggerud til Hebekk, og slutter aldri å undres over de flotte naturopplevelsene du kan få i Hebekkskogen – fem minutter fra Ski sentrum.