Gå til sidens hovedinnhold

Disse skiltene langs Gamle Mossevei skal få deg til å ta mer hensyn

Artikkelen er over 5 år gammel

Gamle Mossevei er prøvekanin for nye skilt som oppfordrer til samspill mellom syklister og bilister.

[Telemarksavisa] OPPEGÅRD: Veivalget er ikke tilfeldig. Strekningen langs Gjersjøen er en av Follos mest brukte sykkelveier. Tirsdag var Statens vegvesen og kampanje-ambassadør Thor Hushovd på plass for å innvie de nye skiltene.

– Med kampanjeskilt langs veien treffer vi folk akkurat når de kjører eller sykler, altså når de utfører den adferden vi ønsker å påvirke. Vi håper skiltene kan bidra til at både bilister og syklister tar mer hensyn til hverandre, søker blikk-kontakt og gir tydelige tegn, sier prosjektleder Signe Gunn Myre i Statens vegvesen.

Hushovd er med

De nye skiltene står i stil med de som allerede er oppført langs flere motorveier i landet, men retter seg mot bilister. Nettopp for å gjøre syklister og bilister mer hensynsfulle overfor hverandre. 

Denne uken ble den nasjonale kampanjen lansert. Med på laget til Statens Vegvesen er også Thor Hushovd.

– Jeg tror det er viktig å sette fokus på dette. Og det går begge veier. Det finnes gale bilister og det finnes gale syklister, har syklisten tidligere uttalt overfor NRK Sørlandet

– Utfordrende

– For å lykkes med å nå ut til bilistene, må vi komme så tett på som mulig. Der aggresjonen utarter seg og der syklister kan bli oversett i dødvinkelen eller sneiet ved farlige forbikjøringer. I år snakker vi derfor aller mest med bilistene, det er der vi ser at utfordringene er størst nå, sier Myre.

Veiskiltene har blitt testet i Maridalsveien og Sørkedalsveien. Transportøkonomisk institutt (TØI) konkluderer med at skiltene gjør at bilstene er mer hensynsfulle overfor syklistene. I tillegg blir kontakten mellom de to trafikantgruppene mindre aggressiv.

Kampanjen ble lansert allerede i 2013, og «Del veien»-skilt har allerede blitt testet ut i Oslo. (ANB) 

Kommentarer til denne saken