Gå til sidens hovedinnhold

Vi blinker for lite og for sent

Artikkelen er over 4 år gammel

Å droppe blinklyset kan være et spørsmål om liv eller død.

– Her syndes det mye, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Sommeren er høysesong for trafikkulykker her i landet. Seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk advarer norske bilister mot å slurve med blinklyset.

– Blinklyset er den eneste muligheten du som sjåfør har til å gi beskjed til andre bilister om hvor du skal. Vi nordmenn er altfor dårlige og altfor sene til å bruke blinklyset. Vi kunne ha forhindret mange ulykker om vi bare brukte blinklyset som vi skal, sier Johansen.

Når bilister gjør noe uventet, oppstår det fort veldig farlige situasjoner. Derfor er blinklyset et helt sentralt hjelpemiddel i trafikken.

– Et vanlig syn på norske sommerveier er bilister som «glemmer» å blinke når de skal svinge av veien. Tenk deg at du kommer kjørende, og plutselig bremser bilen foran deg for å svinge til høyre eller krysse veibanen. Hadde sjåføren da blinket i noen sekunder først, ville bilen bak hatt tid til å justere farten, fortsetter Trygg Trafikk-rådgiveren.

– En annen typisk farlig situasjon er når du forlater en hovedvei med fartsgrense på 80 km/t og skal til venstre med trafikk bak. Men før du tar svingen, må du stoppe for møtende trafikk. Dette er en situasjon med kritisk fare for påkjøring bakfra. Og har du et vogntog bak deg må du gi tegn ekstra tidlig, gjerne 5-6 sekunder før du skal svinge. Da er du sikker på at sjåføren bak ser hva du har tenkt å gjøre, uttaler Johansen.

Ifølge Trygg Trafikk er «småting» som dette viktige faktorer for å skape tryggere sommerveier i Norge.

– Pass på farten, vær uthvilt, og bruk blinklys. Hvis alle gjorde det, ville vi hatt vesentlig færre ulykker nå i sommer, påpeker Bård Morten Johansen. (ANB)

Kommentarer til denne saken