Forbrukerrådet: – Dette må du gjøre om du skader deg på treningssenteret

Illustrasjonsfoto: Tonje Holter

Illustrasjonsfoto: Tonje Holter

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere enn én av ti opplever å skade seg på treningssenteret, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

DEL

– I disse dager er vi i full gang med å realisere nyttårsforsettene. Det betyr fart og svette på landets treningssentre. Tre av ti nordmenn er medlem hos et treningssenter. Dessverre opplever mange at nyttårsforsettene ender med knall og fall, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding som ble sendt ut fredag.

Tolv prosent av medlemmene opplever skader, ifølge Forbrukerrådets undersøkelse: – Enkelte blir alvorlig skadet, noe som kan bli kostbart, skriver Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: I dag våknet Norge til strømpris-sjokk

Ansvar ved skjulte feil

Forbrukerrådet minner om at det tidligere var uavklart hvem som var ansvarlig for skader som skyldes treningsapparater med skjulte feil:

– Det kan typisk være når vaiere i apparater løsner, eller når setet på spinningsykkelen knekker, slik at du skades.

Men i en rykende fersk avgjørelse kommer Høyesterett til at mindre til moderate skader, som skyldes trening og fritidsaktiviteter, er noe du må regne med.

– Dette er motsatt av hva lagmannsretten kom til i samme sak, konstaterer Forbrukerrådet i sin pressemelding.

– Du må dekke skadene

Og dette gir altså konsekvenser for deg som som blir rammet av skjulte feil under trening i apparat:

– I slike tilfeller må du selv dekke det skadene koster deg. Med mindre du kan bevise at treningssenteret har forsømt vedlikeholdet av utstyret, så er det i utgangspunktet forbrukeren som har risikoen for mindre til moderate skader, uttaler jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet konstaterer videre at Høyesterett sier ikke noe om skader av mer alvorlig karakter:

– Vi kan lese ut av dommen at mer alvorlige skader som følge av defekt utstyr, fortsatt kan være senterets ansvar. Heldigvis skjer slike skader veldig sjelden, men de gangene det skjer, er det viktig å undersøke om du har en forsikring som kan dekke skadene, i tillegg til å klage til senteret, sier Iversen og legger til:

– Dersom du overvurderer deg selv eller bruker utstyret feil, er du selv ansvarlig.

LES OGSÅ: Flere kan tenke seg å overta Mudo Gym på Sofiemyr

– Bruk prøvetimen

I pressemeldingen tar Forbrukerrådet også opp at mange treningssenter tilbyr gratis prøvetime med opplæring i sikker bruk av utstyret ved innmelding. Noen har også jevnlig kampanjer for eksisterende medlemmer.

– Det er lurt å bruke en slik time, særlig hvis du er nybegynner. Også faste kunder kan ha behov for å korrigere litt på teknikken. Slik unngår du mange skader, sier Iversen.

Hvis uhellet likevel er ute, er det viktig å dokumentere hva som har skjedd, slik at du stiller sterkere overfor treningssenter, forsikringsselskap og i en eventuell rettssak.

– Ta bilder på skadestedet

– Hvis du skader deg som følge av defekt utstyr, er det viktig å dokumentere det godt. Ta bilder og noter hva som har skjedd både med utstyr og eventuelle synlige personskader. Ta kontakt med ansatte på senteret, samt lege ved behov, sier Iversen.

Forbrukerrådets jurist fastslår at vi trenger ikke gå til rettssak for å kreve erstatning om vi skader oss som følge av feil hos treningssenteret. Forbrukerrådet kan mekle i en slik konflikt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken