– Skolen krever veldig mye av meg

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

ÅS: Martha Hagbø gleder seg til skolefri, når juleferien hennes starter i dag. Hagbø går i tredjeklasse på studieforberedene utdanningsprogram (SSP) på Ås videregående skole, og merker at sisteåret på videregående krever mye av henne.

– Egentlig alt for mye. Problemet er at det er forventninger om at man skal gjøre det bra på skolen, være sosial, trene, drive med noen fornuftige fritidsaktiviteter også kanskje ha en deltidsjobb i tillegg. Det blir for mye på en gang, sier hun.

LES OGSÅ: – Elever må legge litt mer innsats i skolen

Hun forstår skolens forventinger til arbeid, men mener de må ta hensyn til elevene.

– Jeg har jo selv valgt å gå en studiespesialiserende linje og jeg var fullstendig klar over at det kom til å kreve mye arbeid med skolen. Men lærerne må få et mer realistisk bilde til hvordan det er å være ungdom, vi har mer enn bare skole å tenke på. Skolen krever veldig mye av meg.

Lærerne forventer mye

I løpet av en vanlig uke er Hagbø 30 timer på skolen. I tillegg gjør hun skoleoppgaver og lekser.

– Jeg bruker vel i snitt rundt 30 til 45 minutter på lekser hver dag, men i perioder der det er prøver og innleveringer kan jeg sitte opptil fire timer med skolearbeid per dag.

Det anser hun som mer enn nok skolearbeid, og mener lærere må forvente mindre.

– Det er siste året på videregående jeg går nå, så jeg vil ikke påstå at det er urimelig at jeg jobber mye. Men det er så store forventninger til at man skal lese alt og perfeksjonere alt i alle fagene. Mange av lærerne er flinke til å vise forståelse for at det er mye arbeid, men det hjelper jo lite at man får utsatt frister på en oppgave til midnatt, når man har tre andre prøver eller innleveringer den samme uken.

Mer enn bare skole

Hagbø syntes det er viktig å legge vekt på alt det andre hun gjør, i tillegg til skole.

– Jeg er på mange måter en veldig aktiv person utenom skolen. Jeg er roverlagsleder i speideren, er aktiv i en teatergruppe og spiller piano. I tillegg har jeg nylig meldt meg inn i Venstre og står på kommunelista.

Hun forklarer at det for henne er viktig å drive med ting utenom skolen.

– Både organiserte fritidsaktiviteter, men også det å bare være med venner eller ta seg en joggetur er viktig. Tidligere år har jeg klart å balansere alt sammen uten store problemer, men det siste halvåret mitt spesielt har mye av fritiden min måtte vike for skolearbeid.

Artikkeltags